serie architects, in partnership with multiply architects, has completed the new punggol neighborhood center and polyclinic in singapore, ‘oasis terraces.’ the project, developed to serve punggol’s public housing neighborhoods, comprises retail, health, and communal amenities. the project is characterized by its pervasive use of green space. a series of lush garden terraces sloping toward the waterway serves as one of the primary shared spaces and feature such elements as a natural amphitheater children’s playgrounds. the landscaped green roof offers planting beds for urban farming. these gardens are both an aesthetic endeavor and a collective horticultural project, nourish community bonds as residents cultivate, maintain and enjoy them.

serie oasis terraces
all images by hufton + crow | read about the 2015 groundbreaking here

 

 

serie architects and multiply architects designed the oasis terraces in an effort to bring residents together and encourage gathering within a garden context. overlooking the sloping green spaces is a collection of both interior and exterior communal spaces programmed for dining, education, and polyclinic services. each of these spaces is directly accessible from the terraced garden. the boundaries between garden and programmed zones are obscured in a way that allows communal activities to spill out onto the terraces. the polyclinic waiting areas likewise enjoy views of the lush landscaping and waterways.

serie oasis terraces

 

 

a large sheltered plaza facing the waterways embodies the heart of the community. programmed for a range of communal activities and events, this plaza serves as the main point of circulation throughout the site and from the adjacent railway station. every visible elevation is covered with lush planting. together with the veranda spaces that wrap around the restaurants and polyclinic, these plants act as an environmental filter between exterior and interior. the architecture is further characterized by an element of lightness and openness, allowing daylight and breezes to permeate and naturally ventilate the building.

serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces serie oasis terraces

 

 

UPDATE: this project has been shortlisted in the ‘completed buildings – mixed use’ category at the 2019 world architecture festival.

 

 

project info:

 

title: oasis terraces

design architect: serie architects

executive architect: multiply architects

interior design: multiply interiors

landscape: WNE integrated design

location: punggol, singapore

client: singapore housing & development board

use: commercial / medical

area: 27,000 sqm

year: completed 2018

photography: hufton + crow