grotto studio extends perth cottage with charred timber 'shadow house'

grotto studio extends perth cottage with charred timber 'shadow house'

a humble cottage revived in perth

 

Australia-based Grotto Studio completes a contemporary addition to a humble cottage in Perth, naming the project Shadow House as it recedes into the backdrop of the existing home, which the design team notes dates back to 1900. The extension is finished with charred jarrah, a timber native to southwest Australia. The design takes full advantage of natural light and its interaction with the surroundings. The expansive living area, extending southwest to northeast, features a raking roofline that captures the morning sun, infusing the space with a warm and inviting ambiance. With this strategic positioning, the living is engulfed with jacaranda trees, and flooded with warm afternoon sunlight.

grotto studio shadow houseimages © Jack Lovel@jack.lovel

 

 

the charred timber ‘shadow house’

 

Within the southern corner of the Shadow House, the architects at Grotto Studio locate separate studio with a private courtyard which offers a peaceful guest suite. The interior of the studio boasts a rich, dark timber lining, creating an atmosphere of tranquility and comfort. Nestled between the living area and the studio, an airy atrium serves as a buffer zone, providing a breath of fresh air and views into a courtyard wrapped in jarrah wood.

 

Among the most important features of the project is its integration of old and new structures, which adapts to the original layout and lends a diverse collage of atmospheres. Throughout the day, these spaces are transformed by ever-changing sunlight, spotlighting the raw materials used in construction. The thoughtful design of these spaces fosters a sense of fluidity, allowing daily living to flow without impediments.

grotto studio extends perth cottage with charred timber 'shadow house'

 

 

grotto studio celebrates sustainable living

 

The core concept which drove Grotto Studio’s Shadow House was to create a living experience that fully embraces its natural context while leaving a minimal environmental footprint. By skillfully merging the old and the new, the architects have succeeded in crafting a space bathed in natural light, where occupants can connect with the landscape, created with the help of landscape designer mkticks. The use of reclaimed materials adds an environmentally-conscious dimension to the architecture, inspiring both the occupants and visitors to appreciate sustainable living.

grotto studio shadow house
charred timber lends a shadow-like backdrop grotto studio shadow house
a courtyard is lined in warm jarrah wood grotto studio shadow housethe contemporary addition takes shape with dramatic sloping ceilings

grotto-studio-shadow-house-perth-australia-designboom-06a

Grotto Studio curates modern interiors for the 1900-built house

grotto studio shadow house
clerestory windows flood the modern interiors with sunlight

grotto-studio-shadow-house-perth-australia-designboom-08a

ever-changing sunlight spotlights the raw materials used in construction

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! AXOR makes individual luxury a reality in the bathroom, and reveals its citterio C collection by antonio citterio.

architecture in australia (481)

renovation architecture and design (746)

residential architecture and interiors (3870)

wood and timber architecture and design (934)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5