shiro studio: great fen visitor center, UK shiro studio: great fen visitor center, UK
may 19, 2013

shiro studio: great fen visitor center, UK

 ‘great fen visitor center’ by shiro studio

 

 

 

 

great fen is an internationally acclaimed vision, one of sweeping scale and ambition. over the next 50-100 years, more than 3,000 hectares of largely arable land will be transformed into a mosaic of habitats: pools, ponds and ditches; reedbed; fen, bog and marsh; wet grassland; dry grassland; woodland and scrub. the restored landscape will be created around and between holme fen national nature reserve and woodwalton fen national nature reserve – precious fragments of wild fen that are home to rare and endangered species of local plants and animals.

 

shiro studio ltd., mesh partnership and equals consulting have been announced the winners of a competition to design the new great fen visitor center which will act as an essential part of the evolving fenland landscape, stimulating exploration and serving its visitors to the highest standards.with their proposal, UK-based studio have examined how architecture can conspire with nature to create a serene and confident juxtaposition between modernity and the rich and complex history of the existing environment. their aim was translate a series of appropriate and intimately relevant words–natural, warm, community, education, inspire,  functional, sustainable, traditional, contemporary, light, permeable, protective, adaptive, responsive, tactile, remote, connected, respectful, humble, memorable, rich–into architecture.

 

their design embodies and reflects the heritage and stratified history of this area through the unique blackness of the fenlands’ peat and its black timber-cladded vernacular barns. the building is an architectural manifestation of the different functions offered by the centre and utilizes a visual and sculptural language that will be instinctively familiar to visitors. the multitude of different programs is reminiscent of how a small village is organized; where each separate architectural volume covers a specific role, closely knitted to its neighbour.

 

self-sufficiency is achieved by using proven technologies that blend harmoniously with the structure. black mono-crystalline PV panels installed on selected roof surfaces will provide the main source of energy required, and geothermal energy will power air heating and cooling, and hot water – eliminating the use of fuel-based boilers. in addition to these technologies the building benefits from passive solar gain and reed bed water filtration.

 

 

the wider landscape within the 27 hectare site area is a mosaic of fenland habitats (as part of the fenland restoration works). immediately surrounding the centre are a series of ‘microcosms’ of the wider fenland landscape of colourful plants, water and reeds.shiro studio has incorporated elements of the traditional fenland building typology within an exciting contemporary visitor centre design, whose silvery and bog-oak black exterior, shimmering with the play of fenland light, will contrast markedly with, and complement, its spacious, light-filled interiors and panoramic views of the surrounding landscape.

 

 

 

view of the visitor centre

 

 

 

 

members of the judging panel commented:

‘I am thrilled and excited that this outstanding design by the shiro studio team has won the competition. it embodies the spirit of the great fen with sensitivity, elegance, and imagination. we will create a truly special building here, one that is warm and welcoming, one that local people and visitors alike will enjoy using, and one that will reasonate with the fantastic fenland landscapebeing formed around it. the project partners were hugely impressed with the shiro studio team’s response to the competition brief, and to their understanding of and empathy with the vision of the great fen. we are all looking forward to working with andrea morgante and his colleagues to create this beautiful building, which will be a new beating heart at the centre of the great fen’.– kate carver (great fen project manager)

 

‘it was a great honour chairing the judging panel for this ambitious design competition. the anonymous first stage attracted a phenomenal number of submissions and it was a challenging task arriving at the final shortlist. the standard of the stage 2 submissions was very high, but a winner was selected by consensus following a very comprehensive judging process. in the end it was felt that the design proposals by shiro studio and their team best reflected the spirit of the great fen project and that their design proposals demonstrated great intelligence, flair, flexibility and sensitivity.’ – cindy walters (walters & cohen architects)

 

the RIBA-organized competition was managed on behalf of great fen – a partnership which comprises the environment agency, huntingdonshire district council, middle level commissioners, natural england and the wildlife trust for bedfordshire, cambridgeshire and northamptonshire.

 

 

 

east elevation showing the charred black timber cladding

 

 

internal view over the bookshop and restaurant area

 

 

internal view across the reception hall

 

 

bird house typology which acted as a starting point for the design

 

 

 

detail of the external wall

 

 

model

 

 

 landscape aerial view

 

 

ground floor plan

 

 

project info:

 

client: the great fen partnershipsite area: 9,000 m²built area: 830 m²cost consultants: equals consultinglandscape consultants: mesh partnership

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • Perhaps not the most revolutionary design, but because of this very poetic and balanced

    Ricardo says:
  • The first photo is a nice bit of Photoshop; setting a fine mood for a dour elevation, but I’d bet the industrialized, reality setting is less impressive.

    Jim

    jimCan says:
  • Very well planned congregation, or collision of boxes. Not every new building on earth has to be the next giant breakthrough in architectural theory made physical. This is a statement of what is appropriate for the land and the users, not the ego of the designer.

    mArkW says:
  • delightful

    DADAP says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news