siji minfu restaurant (maliandao) in beijing welcomes diners into a timeless ambience

siji minfu restaurant (maliandao) in beijing welcomes diners into a timeless ambience

 

WU WEI FROM IN.X COMPLETES SIJi MINFU RESTAURANT (MALIANDAO) 

 

the siji minfu restaurant (maliandao) sits in an 1980s building which served as as warehouse for paper products at the northwest intersection of honglian road and maliandao huton in beijing. in the following 40 years, the function of the building has been undefined – up until 2020, when the new site of siju minfu was handed over to designer wei wu from IN.X who went on to transform and renovate it.

 

as a mature catering brand in beijing for 14 years, siji minfu is facing an increasingly younger customer group with diversified catering needs. on top of that, rapid urbanization has made people accustomed to small and crowded dining spaces. connecting the new catering needs with the current norm of the dining culture, the brand steps outside the comfort zone and redefines the experience of ‘public catering’.

siji minfu restaurant maliandao 9
all images © zheng yan

 

 

REDEFINING THE PUBLIC CATERING EXPERIENCE 

 

IN.X’s final design of the restaurant creates a remarkably comfortable dining experience that combines contemporary design techniques with traditional regional culture and old architectural symbols to foster a dynamic timeline that interacts with everyone who enters the space. once inside, visitors are welcomed by an open waiting area where a huge caisson structure hanging from the ceiling opens up to the red-colored ambiance exclusive to siji minfu. a sculptural upside-down module gathers the diners to sit while a mirror plane reflects the central landscaped area onto the roof, stretching the sight vertically. 

 

the landscaped area is composed of a waterscape and rocks accentuated by the hanging branches of the persimmons which recall the ‘childhood memories of life in the courtyard’. to complete the dining experience, a red bar accentuates the space with its 5.2-meter-high red façade that extends upwards, curves into a surface, and connects with the building structure to form a nested module in a gray cement box. at dinner time, large-scale rendered blue lights overflow from the ceiling and part of the walls, like a digital skylight.

siji minfu restaurant maliandao 2
gold, red, and grayish hues compose the color palette of the restaurant

 

 

PRESERVING TRACES OF THE ORIGINAL WAREHOUSE BUILDING 

 

wei wu adopted a moderate renovation technique to preserve traces of the original building – including its super volume and large-scale qualities. he started off by dismantling the interior space into two modules – including an open area on the first floor and the f-shaped roundabout area on the second floor. under the roundabout area, a closed functional space is occupied by duck stoves, a kitchen, and private rooms. playing on perspective and visual exploration, a corridor connecting the east and west stairs makes the entire restaurant come into view while a sculptural escalator acts as the focal point of the space. 

 

moving on to the second floor, a 360-degree open room welcomes people into the grand and open ‘temple’ where the columns are tall and mottled – merging old and new materials. ‘in the almost grand scene, the solemn and silent space, the rough and gentle texture, the gurgling water, and the daily emotions are superimposed, and peace and grace coexist in the place’, explains the designer. 

siji minfu restaurant maliandao 3
grayish bricks recall the residential buildings of beijing

siji minfu restaurant maliandao 4
entrance to the siji minfu restaurant (maliandao)

siji minfu restaurant maliandao 1
a sculptural upside-down module gathers the diners

siji minfu restaurant maliandao 5
blue lights outline the shape of the stairs at dinner time

 

siju-minfu-restaurant-designboom-full-1

siji minfu restaurant maliandao 6
a mirror plane reflects the landscape area for visual extension

siji minfu restaurant maliandao 11
35 columns with gaps of 5.6 meters support the original building

siji minfu restaurant maliandao 12
a corridor connecting the east and west sides opens up a main view to the restaurant

 

 

 

project info:

 

name: siji minfu restaurant (maliandao) 

location: beijing, china 

area: 1260 sqm
designer: wei wu / IN.X

interior design: IN.X

design team: liu chenyang, jia qifeng, li yan 

interior furnishing: song jiangli, jin shengxu, ying zheguang 

lighting design: zhu haiyan 

project photography: zheng yan 

project planning: LELE

 

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

 

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5