white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam

Silkworm housing project embraces Lam Ha’s heritage

 

Silkworm House is a rural residential project located in Lam Ha district, Lam Dong province, Vietnam‘s Central Highlands. Lam Ha is a mountainous region established around thirty years ago by northern farmers migrating to create an economic zone in accordance with government policies. These farmers introduce northern village culture to the highlands, cultivating mulberry and silkworms, resulting in a unique flow of interference and cultural transformation. The Silkworm House project’s initiators, a family spanning two generations, reflect this cultural evolution. With backgrounds shaped by different periods in Vietnam’s history, the design aims to fuse contemporary architectural elements with each occupant’s living needs.

 

The project comprises two modest blocks on the plateau’s gentle slope. These elements facilitate connections and provide a sense of space and balance. The horizontal block draws from traditional Vietnamese five-room house architecture, integrated into contemporary design language. Functional areas are arranged to gradually transition from public to private, moving from outdoors to indoors and front to back.

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam
all images courtesy of Nhà Cao Cửa Rộng

 

 

vertical spatial arrangement splits intimate and public zones

 

The main public spaces as the living room, dining room, and kitchen create a communal core for family interaction. The intimate pair of compartments serve as the parents’ retreat. Ancillary spaces like the lobby, auxiliary kitchen, storage, and restroom are thoughtfully integrated, and connected through the central circulation axis. Patios, tiled roofs, and rows of windows extend along the entire block, forming a transition zone that mitigates climate effects while offering garden and valley views.

 

The design team opts for vertically aligned bedrooms, prioritizing privacy and forming an architectural composition that ascends upwards and forwards. Each room enjoys views of the surrounding greenery. Within the house, the layout shapes voids that are transformed into defining interior features as furniture pieces crafted from local pine wood and bamboo stems adorn the interior.

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam
the Silkworm House project reflects the region’s cultural evolution

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam
the design aims to fuse contemporary architectural elements with each occupant’s living needs

 

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam
the project comprises two modest blocks on the plateau’s gentle slope

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam
the volumetric distribution provides a sense of space and balance

silkworm-house-hoan-tran-vietnam-designboom-1800-3

patios, tiled roofs, and rows of windows extend along the entire block

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam
windows and open zones form a transition zone that offers garden and valley views

white tower pierces through the gable roof of silkworm house in vietnam
the project draws from traditional Vietnamese architecture, integrated into contemporary design language

silkworm-house-hoan-tran-vietnam-designboom-1800-1

Silkworm House is located in Lam Ha district in Vietnam‘s Central Highlands

 

1/5
each bedroom enjoys views of the surrounding greenery
each bedroom enjoys views of the surrounding greenery
the main public spaces as the living room, dining room, and kitchen create a communal core
the main public spaces as the living room, dining room, and kitchen create a communal core
ancillary spaces are thoughtfully integrated and connected through the central circulation axis
ancillary spaces are thoughtfully integrated and connected through the central circulation axis
the intimate pair of compartments serve as the parents' retreat
the intimate pair of compartments serve as the parents' retreat
vertically aligned bedrooms prioritize privacy
vertically aligned bedrooms prioritize privacy

project info:

 

name: Silkworm House

architect: Nhà Cao Cửa Rộng – Hoan Tran

structural engineer: Le Tri

location: Lam Ha district, Lam Dong province, Vietnam

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! AXOR makes individual luxury a reality in the bathroom, and reveals its citterio C collection by antonio citterio.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5