simon hjermind jensen's munkeruphus 'observatory' responds to its natural setting
 

simon hjermind jensen's munkeruphus 'observatory' responds to its natural setting

munkeruphus, a museum and former country house on the north coast of zealand, denmark, has commissioned simon hjermind jensen to create an architectural structure for its adjacent park. the project serves as an open and accessible pavilion for everyone to use. ‘I was curious to have a lot of time to sense and experience the site, both in daylight and after nightfall,’ says simon hjermind jensen, who started the design process with a 24 hour stay on site. ‘I enjoyed observing the path of the sun and the moon, and I experienced a presence in these observations.’


all images courtesy of SHJworks

 

 

during his stay, hjermind jensen created a ceramic model of the structure and chose a site for it within the park. this model and the chosen site, combined with observations of the sun and the moon, became the base of the project. here, like his other architectural projects, hjermind jensen uses a distinct construction technique inspired by the craft of the tailor. like the tailor he joins two-dimensional pieces into three-dimensional objects.

 

 

back at his studio, hjermind jensen continued the work with ceramic models and drew his constructional pattern directly on the scale replica. after 3D scanning the model, he recreated the pattern with parametric vector lines on the computer. between these lines he then created single curved surfaces which, via software, he unrolled into flat shells that were fabricated using CNC technology. on site, these plywood and polycarbonate surfaces were bent into place and attached to each other.

 

 

simon hjermind jensen describes the interior of the 5.7meter-tall (18.7ft) observatory as both ‘cave-like’ and ‘sacral’. cave-like because of its organic and asymmetric appearance, and sacral because of the light entering from above. a wooden bench, which can accommodate up to 25 people, runs along the walls and can accommodate 25 people. a centrally positioned podium can be used for bonfires, while an overhead oculus ensures that smoke can escape. furthermore, this opening is tilted towards the south to maximize sunlight and views of the full moon.

 

 

project info:

 

design: simon hjermind jensen / SHJworks
location: munkeruphus, denmark
supported by: the danish arts foundation and knud højgaards fond

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,072 subscribers
    - see sample
    - see sample