SKAL + OUVI: house of setagaya
 
SKAL + OUVI: house of setagaya
jul 16, 2012

SKAL + OUVI: house of setagaya

‘house in setagaya’ by SKAL + OUVI, tokyo, japan all images © syuya amemiya

on a compact site in tokyo, SKAL and OUVI collaborated on the ‘house of setagaya’, named after the suburb in which it resides. being in a dense suburban context, the architects implemented environmental design strategies for improved efficiency. the form tapers away from the plot line to separate the structure from the neighboring houses, bringing light into the ground level. the roof encloses the upper level with low-hanging eaves that block the intense summer sun, while large perforations frame balconies to create open-air terraces. windows located on both sides can be opened to allow ample cross ventilation and transforms some of the volumes into a natural ‘wind tunnel’. all bedrooms are organized linearly on the upper storey based on their frequency of use, eliminating the need for a common hallway. connecting all the rooms from above, the loft can be reached by a small ladder and provides supplemental entertainment areas.

the entire residence is a wooden construction, from the structural columns and beams to the floor finishes and surface veneers. negative spaces are converted for extra storage. the exterior perimeter of the plot is lined in saplings that will one day help to visually isolate the house from the exterior and inject a bit of greenery within the surrounding concrete context.

SKAL + OUVI: house of setagaya (left) restroom (right) entry hallway

SKAL + OUVI: house of setagaya main living space

SKAL + OUVI: house of setagaya main living space

SKAL + OUVI: house of setagaya upstairs hallway

SKAL + OUVI: house of setagaya upper hallway

SKAL + OUVI: house of setagaya loft entry

SKAL + OUVI: house of setagaya connection details

SKAL + OUVI: house of setagaya exterior balcony

SKAL + OUVI: house of setagaya (left) view from upstairs (right) view from downstairs

SKAL + OUVI: house of setagaya site plan

SKAL + OUVI: house of setagaya floor plan / level 0

SKAL + OUVI: house of setagaya floor plan / level 1

SKAL + OUVI: house of setagaya floor plan / loft

SKAL + OUVI: house of setagaya section perspective

  • beautiful piece of art, very well designed!!

    jr

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,337 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine