skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront

SKYBOWL Rooftop Amphitheater: Urban Renewal Through Design

 

The SKYBOWL project by Society Particular (SOPA) at Hisense Plaza in Qingdao‘s Fushan Bayfront transforms the mall’s rooftop into an accessible public space. Previously closed off, the mall now engages with the city’s bay views and temperate climate. This project shifts from the initial brief for an exclusive VIP lounge to an amphitheater that serves as both a communal hall and a public observatory. SKYBOWL aims to merge commercial spaces with the public realm, fostering community and inclusivity. By integrating the amphitheater into the urban fabric, the design enhances the mall’s connection to its surroundings, enriching Qingdao’s social and cultural life. This project exemplifies how architecture can contribute to urban vitality and social cohesion.

 

The amphitheater’s lightweight and transparent structure minimally intrudes on the existing architecture. It functions both as an independent volume and an integrating interface with the landscape. This design prioritizes programming and organization over mere form. The amphitheater harnesses changes in elevation to bring natural light into the previously dark hall. Featuring a spatial steel structure system, the design minimizes columns and employs a hyperbolic paraboloid shell for enhanced structural efficiency. Z-shaped beams reduce the need for secondary supports.

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
all images courtesy of Society Particular (SOPA)

 

 

Redefining Commercial Spaces: SKYBOWL’s Inclusive Design

 

The use of recycled EPDM particles for the roof covering promotes sustainability and reduces maintenance. The corten-clad door frames and local stone facade echo the surrounding landscape, while also enhancing durability against the warm climate. SKYBOWL serves as a public gathering space, cultural stage, and free performance platform. The design ensures unobstructed bay views and fosters an inclusive atmosphere. VIP guests enjoy a light-filled hall beneath the amphitheater, while the public can access the rooftop without disruption.

 

This project redefines the relationship between department stores and their urban context. It provides a cultural framework for brands and promotes social interaction, offering a model for future developments that prioritize public value over commercial interests. Through SKYBOWL, the design team at Society Particular (SOPA) demonstrates how innovative design can create more equitable and inclusive urban environments while achieving commercial success. By addressing the disconnect between high-end retail and urban context, it offers a sustainable and inclusive solution for contemporary architecture.

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
SKYBOWL transforms the rooftop of Hisense Plaza into an accessible public space

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
the project shifts from an exclusive VIP lounge to an amphitheater open to all

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
SKYBOWL now engages with Qingdao’s bay views and temperate climate

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
the amphitheater fosters community and inclusivity by merging commercial and public spaces

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
integrating SKYBOWL into the urban fabric enhances the mall’s connection to its surroundings

skybowl-rooftop-society-particular-sopa-qingdao-china-designboom-1800-3

SKYBOWL enriches Qingdao’s social and cultural life through its innovative design

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
changes in elevation bring natural light into the previously dark hall

skybowl rooftop amphitheater by sopa integrates qingdao's urban fabric with the bayfront
the spatial steel structure system minimizes columns and enhances efficiency

skybowl-rooftop-society-particular-sopa-qingdao-china-designboom-1800-2

the lightweight, transparent structure minimally intrudes on the existing architecture

 

1/4
SKYBOWL serves as a public gathering space, cultural stage, and performance platform
SKYBOWL serves as a public gathering space, cultural stage, and performance platform
the project offers a sustainable and inclusive solution for contemporary architecture
the project offers a sustainable and inclusive solution for contemporary architecture
activities
activities
structure
structure

project info:

 

name: SKYBOWL
architect: Society Particular (SOPA) | @society.particular

location: Qingdao, China

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has created porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – discover all about the brand’s new collections on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5