smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-01

after winning a competition to re-imagine a spacious loft panzerhalle in salzburg, the architects at smartvoll have realized their proposal that explores the existing space, use of material and architectural engineering. the result sees a dynamic interior spread across two floors of the 350 square meter space that reinterprets the typical design of a loft.

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-02
all images © tobias colz 

 

 

the juxtaposition of the loft’s industrial character and the futuristic insertion is evident by the introduction of smoothed and waxed concrete- shaping the sculptural surfaces including the dynamic staircase and floorplates. an emphasis on natural light is demonstrated throughout smartvoll’s design, where the decision was made to leave the upper ribbon window free from being blocked or closed off. in turn, the bedroom, bathroom and guestrooms are organized as separate spaces, and the kitchen based at the core and marked with a seven meter long counter.

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03

 

 

the interior is unified by the sculptural staircase that forms the circulation and floor plates of the upper level. at the same time, the staircase divides the second level into two and creates a roof over the kitchen. the futuristic concept is continued in the other spaces including the glass shower block that protrudes from the existing wall, hanging five meters above the ground.

 

 

‘through the stair sculpture, which spans across the rooms, you do not see the way between the levels as a vertical, functional connection, but rather as an electric spatial experience.’ – smartvoll

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
the bed frame floats and is seemingly part of the overall insertion

 

 

besides concrete, only subtle and semi-transparent materials have been used, and despite the contrast in styles, the architects see their project as preserving the original and enriching it with new qualities. decor has been left to a minimal to allow the focus to be on the unfolding architecture which in the end, encapsulates the spirit of contemporary loft living.

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
the exposed brick wall has been kept

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
the staircase unfolds to form the floorplates of the upper level and a roof over the kitchen

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-12
the kitchen sits below the staircase at the heart of the loft

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
the architects of smartvoll came out as winners at the internationally contest for the loft in the panzerhalle

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
the shower is carved into the wall

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
the glass shower block protrudes from the wall upstairs

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
a special focus lies on the innovation of materials and of what is technologically possible

smartvoll-architecture-loft-panzerhalle-designboom-03
a seven-meter island serves as the kitchen area

 

 

 

project info:

 

 

project name: loft panzerhalle
architecture firm: smartvoll
lead architects: philipp buxbaum, christian kircher
project team: olya sendetska, tobias colz, simona slavova
project location: salzburg, austria
completion year: 2015
gross built area (square meters or square foot): 350 sqm

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save