bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
 

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater

bevk perović arhitekti has unveiled plans to renovate and extend slovenia’s national theater. located at the center of ljubljana, the country’s capital, ‘SNG drama’ was originally built at the beginning of the 20th century before being renovated in 1960s. the planned intervention seeks to establish the theater as a modern-day venue for events and performances, equipped with advanced technical capabilities.

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
all images by urban petranovic / courtesy of bevk perović arhitekti 

 

 

bevk perović arhitekti’s design centers around the creation of a multi-functional entrance lobby — conceived as a ‘living room of the city’ — that contains ticket booths, shops, cafés, and other public amenities. the original SNG drama building will also be renovated, with the new volume replacing a previous extension built in the 1960s. in addition, the open space around the building will be redefined, better connecting the theater with its surrounding urban fabric.

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
slovenia’s national theater is located at the center of ljubljana

 

 

the extension forms a stark contrast against the historic building with tall rippling walls flanking the original architecture. the perforated façade — which appropriately appears as a giant silver stage curtain — allows daylight to enter, ensuring that the theater’s interior spaces establish a connection with the adjacent public square. at night, light emanates from the spaces behind the façade, softly illuminating the structure.

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
‘SNG drama’ was originally built at the beginning of the 20th century

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
the design centers around the creation of a multi-functional entrance lobby

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
the extension forms a stark contrast against the historic building

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
the perforated façade allows daylight to enter

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
new ticket booths, shops, cafés, and other public amenities will be provided

bevk perović arhitekti to renovate and extend slovenia's national theater
the planned intervention seeks to establish the theater as a modern-day venue

 

 

 

 

project info:

 

name: SNG drama ljubljana
architects: bevk perović arhitekti
location: ljubljana, slovenia
area: 9,093 sqm / 97,876 sqf
project year: 2017
project team: matija bevk, univ. dipl. inž. arh., vasa j. perović, MA BiA, samo bojnec, abs. arh., valentin tribušon, abs. arh., urban petranovič, univ. dipl. inž. arh., mitja usenik, abs. arh., irene salord vila, arq, andrej ukmar, univ. dipl. inž. arh.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,227 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine