calgary‘s new central library by snøhetta and canada-based dialog aims to welcome over twice as many annual visitors in what counts as one of the largest library systems in north america, where more than half of the city’s residents are active cardholders. an expansion of the original structure built in 1988, the 22,297 sqm (240,000 sf ) building is now 2/3 larger than the original, and encloses a fully operational, half-moon shaped light rail line that was already part of the given site.

snøhetta and dialog's new central library in calgary incorporates a fully operational rail line
all images © michael grimm

 

 

situated between downtown and the east village, snøhetta and dialog‘s new building, together with its surrounding plaza, re-establish visual and pedestrian connections between the previously split neighborhoods. the library’s main entrance has been lifted to accommodate the rail line, while gently terraced slopes rise up in front and into the heart of the structure, with various amphitheaters nestled into them that provide places for people to sit and for library programs to spill outside. elms and aspen trees have been used to line the plaza’s surrounding tees, that together with several plantings draw calgary’s mountains and prairies into the cityscape.

 

 

the entire building is wrapped in a dynamic, triple glazed façade composed of a modular, hexagonal pattern whose panel materiality varies to include fritted glass and the occasional iridescent aluminum. this vocabulary continues inside, expressed in the design of the library’s new visual identity and wayfinding signage in the building, unifying the design’s goals of inclusivity. an expansive wood underbelly frames the main entrance and embraces visitors as they approach with a form that references the chinook cloud arches common to the region. the double-curved shell is created entirely using planks of western red cedar from nearby british columbia, and now counts among one of the largest freeform timber soffit structures in the world.

 

 

the main atrium, visible from the outside of the building, welcomes people into an over 25-meter-high space that draws the eye upwards to a view of the sky through the oculus. shaped in plan like a pointed ellipse, several wood slats line the perimeter of the open lobby and serve as an orientation device for visitors to easier understand the circulation and organizational logic of the library. 

 

 

snøhetta and dialog have combined the wood with raw, unfinished concrete, intended to give people the sense that the library can be engaged with as they desire, rather than as a sacrosanct repository for books. at the street level, a series of multi-purpose rooms line the perimeter of the building, while livelier public activities are located on the lower floors, gradually transitioning to quieter study areas on the upper levels before ending up in ‘the great reading room’, conceived as a jewel box tucked within the library. the northernmost point of the library marks another special space, ‘the living room’, which overlooks the train line and the meeting point of the two neighborhoods.

   

 

 

project info:

 

 

design architect, landscape architect, interior architecture, ff&e, millwork, signage & wayfinding: snøhetta

executive architect & executive landscape architect: dialog

client: calgary municipal land corporation (cmlc)

location: calgary, alberta, canada

size: 240,000 sqft (2/3 larger than original library)

budget: $245 million cad (total project cost), $147 million cad (hard cost)

structural: entuitive

mechanical: dialog

electrical & lighting: SMP engineering

IT/AV: mcsquared system design group, inc.

contractor: stuart olson

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news