snøhetta's landscape design for the MAX IV laboratory is set to open in sweden snøhetta's landscape design for the MAX IV laboratory is set to open in sweden
apr 21, 2016

snøhetta's landscape design for the MAX IV laboratory is set to open in sweden

snøhetta’s landscape design for the MAX IV laboratory is set to open in sweden
image © snøhetta

 

 

 

‘MAX IV’ is a high-performance synchrotron radiation laboratory, currently under construction on the outskirts of lund, sweden. the advanced research venue forms the first part of the region’s vast ‘science city’ development. MAX IV is a national laboratory operated jointly by the swedish research council and lund university. the main components of the new synchrotron facility will be two electron storage rings. the largest ring has a circumference of 528 meters and a free electron laser fed by a 250 meter-long linear accelerator. in 2011, snøhetta was commissioned to design the landscape architecture for the facility, which will open in the summer of 2016.

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
the advanced research venue forms the first part of the region’s ‘science city’ development
image © ABML4

 

 

 

the design of the landscape is based on four important criteria: ground vibrations, mass balance, storm water management, and plant selection and maintenance. these aspects are explained in more detail below.

 

1. ground vibrations — the tolerance for vibrations in the ground is critical for the use of a synchrotron. the dynamics group (researchers and engineers) discovered through testing that the surrounding highway (E22) was causing vibrations that could influence the experiments in the laboratories. consequently, a plan was developed to create slopes and undulations to reduce the amount of ground vibrations.

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
the main components of the new synchrotron facility will be two electron storage rings
image © max IV

 

 

 

2. mass balance — a cut and fill strategy was needed to keep the existing masses on site, allowing for the option of potentially reverting the land to agricultural use in future. by uploading the digital 3D-model directly into the GPS-controlled bulldozers, the design team was able to relocate the masses to their final position in one operation. by september 2011, approximately 60% of the mounds were created and no masses were transported off site. the last section of the wave pattern will be finished in 2016.

 

3. storm water management — the city planning department restricts the quantity of water permitted to run into lund’s pipe lines. consequently, the earth works needed to collect and store water on site.

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
the facility is located near the swedish city of lund
image © klas andersson

 

 

 

4. plant selection and maintenance — the facility has a 25-year maintenance contract with the client. the discovery of the nearby natural reserve area at kungsmarken made it possible to use a selection of natural species by harvesting hay and spreading it on the new, hilly landscape. this gives plants up to five growing seasons until the completion of the project in summer 2016. the maintenance strategy includes a combination of grazing sheep and conventional machines suitable for meadowland.

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
the design of the landscape is primarily based on ground vibrations
image © snøhetta

 

 

 

3D-modelling was used in developing the design layout, a configuration established by extracting the nature of vibrations into rational values inserted in a generic model. in plan, intersecting tangents radiating from the major storage ring form the first basis of the wave pattern. these align with the positions of potential future laboratories. the starting points were defined by 10 to 40 meter vibration wavelengths and a 4.5 meter amplitude. a second set of waves was established from a spiral movement centered in the storage ring merging with the site boundary. a digital model enabled continuous testing of the pattern’s effect on mitigating the ground vibrations.

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
a plan was developed to create slopes and undulations to reduce the amount of vibration
image © snøhetta

 

 

 

the step from advanced geometry to fabrication is still one of the largest challenges we face in architecture today,’ states snøhetta. ‘in MAX IV, the process was like having a giant 3D printer producing the project on a 1:1 scale. the high-tech research facility together with the low-tech meadow-land creates the iconic image of the waves that protects the research facility from the vibrations. the digital model gets a final analog interpretation through the hand of the machine operator and native meadow grasses to tell a fun and functional story of this research laboratory for the local community.’

 

MAX IV is situated on a public green site and forms the first part of a larger redevelopment northeast of lund. the large-scale project intends to turn agricultural land into a ‘science city’, that also features a new housing complex.

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
the largest ring has a circumference of 528 meters
image © ABML4

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
3D-modelling was used in developing the design layout
image © ABML4

snohetta-MAX-IV-laboratory-landscape-design-lund-sweden-designboom-02
MAX IV is situated on a large green site
image © ABML4 / felix gerlach

 

 

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news