snøhetta wild reindeer center pavilion in norway
 

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway

‘norwegian wild reindeer center pavilion’ by snøhetta, dovre, norway image © klaas van ommeren

 

 

 

the recently completed ‘norwegian wild reindeer center pavilion’ in dovre, norway by oslo-based practice snøhetta has been shortlisted by the world architecture festival for an award in the display category. the 90 square meter observation pavilion is positioned within the dovrefjell-sunndalsfjella national park, the remaining home to wild reindeer herds. perched upon a plateau at an elevation of 1200 meters above sea level, the structure provides transient visitors with  panoramic vistas of the prominent snøhetta mountain range.

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway entrance to pavilion image © klaas van ommeren

 

 

 

reminiscent of rock forms slowly eroded by wind and water processes, the undulating southern facade creates outdoor seating warmed by the sun’s rays. constructed with norwegian shipbuilding techniques in conjunction with advanced fabrication processes and machines, individual 10 inch square wooden beams were milled and assembled with pegs to produce the waving effect. a rigid rectangular frame clad with rusted steel blends into the surrounding landscape while the saturated pine tar treatment of the exterior planks announces its presence to mountain hikers. the interior wall of the gathering space provides additional benches with unobstructed views of the reserve through a floor to ceiling glass enclosure.

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway facade undulates to form outdoor seating image © klaas van ommeren

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway fireplace provides warmth during harsh weather image © klaas van ommeren

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway steel fins support glass facade image © klaas van ommeren

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway steel ceiling, walls, and floor contrast the wood bench image © klaas van ommeren

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway outward view of the park and mountains from the pavilion’s interior image © klaas van ommeren

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway glass facade opens to the steep terrain and mountains image © jan olav storli

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway view of glass facade from the mountain slope image © snøhetta

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway approach to pavilion image © snøhetta

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway floor plan / level 0 image © snøhetta

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway section image © snøhetta

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway elevation image © snøhetta

snøhetta wild reindeer center pavilion in norway elevation image © snøhetta

 

 

 

project info:

 

location: dovre, norway floor area: 90sqm project year: 2011 cost: 3.0 million NOK (norwegian krone)

architect: snøhetta landscape architect: snøhetta interior architect: snøhetta project manager: knut bjørgum (landscape architect) snøhetta team: kjetil t. thorsen, erik brett jacobsen, margit tidemand ruud, rune grasdal, martin brunner (architects), heidi pettersvold (interior architect) structural engrineer: dr.techn. kristoffer apeland as, trond gundersen contractor: prebygg as subcontractor (steel): lonbakken as subcontractor (glass): skandinaviska glassystem ab contractor (wood): djupevaag ship builders as

Save

  • Totally agree with @mawdster. Like to add that the comission is half of the success

    Fernando
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,994 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine