snohetta: V&A at dundee shortlisted design
 
snohetta: V&A at dundee shortlisted design snohetta: V&A at dundee shortlisted design
oct 05, 2010

snohetta: V&A at dundee shortlisted design

design proposal of ‘V&A at dundee’ by snøhetta all images courtesy snøhetta and V&A at dundee

norwegian architectural studio snøhetta is one of six shortlisted firms for the design of ‘V&A at dundee‘, a new chapter of london’s victoria and albert museum in scotland.

taking advantage of the project’s site right next to the river tay, the design proposes to exploit and heighten this connection by building the museum to float on the surface of the water. a new public space is created which rises and falls in line with the perpetually changing river. the resulting direct relationship reverses the conventional relationship between the building and the water in that the urban fabric is no longer the fixed reference level but the changing dynamic in the design.  

site plan

the entrance plaza is the first threshold to the museum experience. at the waterfront, it extends out to the union street axis to firmly anchor the floating building to the urban fabric. a broad boardwalk leads out from this area to the entrance of the center, becoming an important public spine to the design. on top of serving as a general arrival/departure location, the plaza cuts and continues through the museum, providing views into the main hall, gallery and practitioner spaces before spreading out into an active public space which include an urban beach. an upper deck to the plaza serves to host the ‘design in action spaces’ and restaurant.

between the spans of the boardwalk and service link, a ‘tidal basin’ generates energy from the water movement to the running costs and sustainability of the museum. 

project diagrams (top left) pedestrian access routes (top right) public plaza (bottom left) vehicular access routes (bottom right) views and connections

entering the museum, the visitors descend into the double-height main hall. the space, which spans the breadth of the building, frames views both to the river tay and back to the city of dundee. the centrally located hall links together all of the main public spaces, galleries 1 & 2 to the west, and galleries 3 & 4 with the design in action spaces to the east. in order to accommodate for larger exhibition and events, the gallery spaces are largely flexible and adaptable with the capacity to open up and join the main hall. 

organization of the gallery

public spine

in order to further emphasize and maximize the position of the building on the river, the vertical facades and roof are subtly angled to reflect the light from the water’s surface and the sky above. the outer skin features convex moulded glass elements to prismatically reflect the conditions of its surrounding. behind the glass skin, the inner facade varies in opacity to control the amount of direct sunlight and views to the spaces within the building. across the roof of the main galleries, the outer cladding peels away to further facilitate the natural day lighting effect.

reflective skin

the project

at high tide, the building rises up with the water level. the plaza angles towards the city.

at low tide, the building lowers itself with the water level. the plaza angles towards the building.

snapshots of the museum at differing water levels (top left) both water levels low (top right) the tay’s water level high, the pool’s water level low (bottom left) both water levels high (bottom right) the tay’s water level low, the pool0s water level high

section a-a

section b-b

section c-c

floor plan of main hall and gallery level

floor plan of entrance level

west elevation (at high tide)

north elevation (at high tide)

east elevation (at low tide)

south elevation (at average tide)

the other shortlisted firms are kengo kuma, REX, delugan meissl, steven holl and sutherland hussey.

the university of abertay dundee is currently hosting ‘V&A at dundee – making it happen’ which will exhibit all six shortlisted designs in drawings and models. the public is invited to give their input and opinions of the designs until the 4th of november, 2010. the winner will be announced in early november with the final building planned to open in 2014.

  • Just wondering if people sensitive to motion are going to get sea sick when they visit…

    Janine says:
  • lovely work as always. well done, snohetta.

    snoarc fan says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
482,793 subscribers
- see sample
- see sample
privacy policy