kinetic snowcone winter station reimagines lifeguard post on toronto beach
 
kinetic snowcone winter station reimagines lifeguard post on toronto beach
feb 25, 2015

kinetic snowcone winter station reimagines lifeguard post on toronto beach

snowcone winter stations raw design ferris curio
photo by remi carreiro

 

 

 

during the frigid, mid-winter months in ontario, you won’t find toronto’s kew beach lined with sunbathers and swimmers. instead, in an effort to bring torontonians outdoors and promote community and cultural activities in public space, RAW design, ferris + associates and curio have teamed up to introduce ‘winter stations an open, international design competition. the creative contest invites artists, designers, architects to reimagine the snow-capped landscape by turning utilitarian lifeguard stations sited along the beach into whimsical pieces of wintertime art.

 

the competition sees five interactive ‘warming huts’ repurpose toronto’s waterfront. ‘snowcone’ — designed by fourth year students diana koncan and lily jeon at the department of architectural science, ryerson — has been realized with the help of  15 other students, fabricated in house for 3 weeks, then re-assembled on site in 6 hours with a material palette of steel conduits, zip-ties, comotex, and colored acrylic. the shape mimics the protective organic form of a pinecone and unites it with the simple technology of an igloo.

 

 


snowcone, winter stations grand opening
video courtesy

 

 

 

the design adapts in response to the unpredictable toronto winter weather: in the sun, ‘snowcone’ becomes a multicolor greenhouse that filters in vibrantly hued light, just like stained glass. in stormy situations, its white petal-shaped apertures collect and redistribute snow to further insulate the interior, like an igloo. petals retract, protecting the structure on the windward side, and open up to views on the eastern side. the installations remain open to the public until march 20, 2015.

snowcone winter stations raw design ferris curio
‘snowcone’ adapts to the weather and surrounding environment
photo by eamon macmahon

snowcone winter stations raw design ferris curio
colorful apertures allow natural sunlight to enter within
photo by remi carreiro

snowcone winter stations raw design ferris curio
detail of the petals that respond climactic conditions
photo by remi carreiro

snowcone winter stations raw design ferris curio
the design utilizes an existing lifeguard station from the beach
photo by remi carreiro

snowcone winter stations raw design ferris curio
the design mimics the form of a pinecone and the characteristics of an igloo
photo by remi carreiro

snowcone winter stations raw design ferris curio
from the interior, natural light shines through colorful, translucent panels
photo by remi carreiro

 

 


ryerson architecture students – cincone de mayo – on site time lapse
video courtesy of farah elmajdoub
  • Wonderful…simply wonderful!

    mark salusbury

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,030 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine