SO-IL: kukje art center
 
SO-IL: kukje art center
may 21, 2012

SO-IL: kukje art center

‘kukje art center’ by SO-IL, seoul, korea image © iwan baan

 

 

 

new york-based practice SO-IL has recently completed the ‘kukje art center’, a gallery and art campus masterplan within sogyeok-dong, a neighborhood north of seoul, korea. the single-storey structure merges with the district’s historic urban fabric of lowrise courtyard houses and dense network of small alleyways. joining the recent influx of boutique shops, coffee shops and exhibition spaces, the building encloses an open display area for large installations, performances and multipurpose functions. below grade, two levels will contain an auditorium for lectures, sales room and storage.

 

maintaining the interior as a cubic volume, circulation is pushed to the edges forming bulges within the massing of the exterior, breaking down the possibility of a pure white figure set into the context. a chainmail veil cloaks the surface, diffusing the crisp edges of the rectilinear geometry with an interplay of shadow and reflection. the stretchable material does not crease, easily navigating and smoothing the angled outdoor stairway or curved projection encasing internal corridors.

SO-IL: kukje art center north facade image © iwan baan

SO-IL: kukje art center mesh detail image © iwan baan

SO-IL: kukje art center (left) east entrance (right) curved stair image © iwan baan

SO-IL: kukje art center curved stair image © iwan baan

SO-IL: kukje art center gallery space image © iwan baan

SO-IL: kukje art center office image © iwan baan

SO-IL: kukje art center roof terrace image © iwan baan

SO-IL: kukje art center roof detail image © iwan baan

SO-IL: kukje art center context image © iwan baan

SO-IL: kukje art center site plan

SO-IL: kukje art center floor plan / level 0

SO-IL: kukje art center section

 

project info:

 

client: kukje gallery location: seoul, south korea program: art gallery, lecture hall area: 1,500 sqm / 11,000 sqf status: completed april 2012 team: iannis kandyliaris, cheon-kang park, sooran kim

  • Very clever facade treatment. And the way the curved stair breaks from the main volume but is still held by the cyclone fencing!

    also some very nice landscape touches-the paving for example.

    blau

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,968 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine