socially responsive pavilion and public square by comac
 
socially responsive pavilion and public square by comac
sep 16, 2013

socially responsive pavilion and public square by comac

socially responsive pavilion and public square by comac
all images courtesy of comac

 

 

 

unifying three deserted plots into a central public square and pavilion, french company comac has revitalized the town center with this new social development. the main goal for the new proposal was to connect the public square with the center, which required demolishing surrounding houses to allow for a direct route through the site. the neighboring old barn was also renovated to leave a historical trace. by extending the axis of the multipurpose pavilion, the area is structured around its functions. this continuation of the actual town hall’s square is defined by the entrance of the new pavilion located next to the historic barn. 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
view showing the entrance to the square and pavilion

 

 

located only twenty km from marseille in gignac la nerthe, an old roman city from the first century, the city was heavily urbanized in the late 1960’s alongside the first wave of north african immigration. today, it has been populated by low cost social housing without any consideration for public spaces.

 

socially responsive pavilion and public square by comac
the old barn was renovated to leave a historical trace in the middle of the city

 

 

 

hosting a variety of activities the 70m long building features a children’s area, a small theater, a playground, a fountain, toilets, a covered space for parties, open air lunches, and at the very end a projection screen for screening open air movies. as a testimony to the region’s heritage, the colored, ceramic pattern comes from pieces found on the site. the generation of several intimate spaces to help foster social gatherings and activities is at the basis of this project, lifting the social policy goals for the citizens of gignac la nerthe.

 

socially responsive pavilion and public square by comac
main square and botanic garden

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
open air theater

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
the colored, ceramic pattern comes from pieces found on the site

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
symbolic water fountain

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
playground and pavilion

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
ground floor plan

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
model 1:500

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
model 1:100

 

 

socially responsive pavilion and public square by comac
model 1:100

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • Super…! refreshing..!

    Double D
  • Photographer : © Philippe Ruault

    Comac
  • It is so refreshing to see a project that its only goal is to solve normal issues such us public space organization. Interesting use of colour.Beautiful models as well. Congratulations.

    Fernando
  • j’adore ce projet !

    Andrée Pierre Gignac

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,247 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine