sono architects connects three gabled volumes in slovenian house
 

sono architects connects three gabled volumes in slovenian house

sono architects connects three gabled volumes in slovenian house
(above) the house is formed by two parallel volumes and an extra connecting one

 

 

 

sono architects unites a new young generation of slovenian architects to create a modern, high-quality architecture that is emerging as a mix of  theory, study and research of the sites’ locations, innovation and testing of new materials and construction methods. ‘family villa xl’ is located on the outskirts of a new residential area and it has been designed for a large family of seven. the area is dominated by typical slovenian urban/rural landscape, leading the architecture to paraphrase the surrounding elements. the house is conceptually formed from two mutually parallel volumes and an extra connecting one, which is placed perpendicularly to the other two. all the structures are elongated with symmetrical gable roofs while the shortest one is extended into a roofed carport.

sono architects family villa xl slovenia designboom
the connecting volume is placed perpendicularly

 

 

 

the floor plans designed by sono architects are spacious and organized into three levels. the living area, enclosed with large glass surfaces opens to the atrium maintaining the flowing communication between the house interiors and the surrounding exterior nature. as for the façade, it is composed of large-format panels—the linking volume in lighter and the other two in darker colors. large glass surfaces are moved inwards and combined with wood cladding. placed over them is a pattern of vertical narrow wooden elements that simultaneously function also as sunscreens.

sono architects family villa xl slovenia designboom
the structures are elongated with symmetrical gable roofs

sono architects family villa xl slovenia designboom
the floor plans are spacious and divided into three different levels

sono architects family villa xl slovenia designboom
large format panels compose the façade

sono architects family villa xl slovenia designboom
the house gives a warm feeling during the night

sono architects family villa xl slovenia designboom
the living area, enclosed with large glass surfaces opens to the atrium

sono architects family villa xl slovenia designboom
a set of wood cladding adds a geometrical composition to the façade

sono architects family villa xl slovenia designboom
detail of narrow wooden elements that also function as suncreens

sono architects family villa xl slovenia designboom
the shortest roof is extended to cover the carport

sono architects family villa xl slovenia designboom
entrance

sono architects family villa xl slovenia designboom
shed

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,074 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine