sou fujimoto to design cloud like 2013 serpentine pavilion
 
sou fujimoto to design cloud like 2013 serpentine pavilion
feb 14, 2013

sou fujimoto to design cloud like 2013 serpentine pavilion

‘2013 serpentine pavilion’ by sou fujimoto, london, englandimage © sou fujimoto

 

 

the prestigious temporary serpentine pavilion in london’s kensignton gardens will be designed in 2013 by japanese architect sou fujimoto, the youngest designerin history to take part in the three month installation. the transparent irregular cloud structure will take up approximately 350 square meters with a delicate metal lattice structure made of 20 mm pipes that will create an interactive architectural landscape. hosting a variety of events, the pavilion willbe deeply embedded contextually into the site as well as into its social facets, resulting in an engaging structure that almost floats above and around itsvisitors.

 

architect sou fujimoto explains his concept:

 

‘for the 2013 pavilion I propose an architectural landscape: a transparent terrain that encourages people to interact with and explore the site in diverse ways. within the pastoral context of kensingtongardens, I envisage the vivid greenery of the surrounding plant life woven together with a constructed geometry. a new form of environment will be created, where the natural and the man-made merge; not solely architectural nor solely natural, but a unique meeting of the two.

 

the pavilion will be a delicate, three-dimensional structure, each unit of which will be composed of fine steel bars. it will form a semi-transparent, irregular ring, simultaneously protecting visitors from the elements while allowing them to remain part of the landscape. the overall footprint will be 350 square-metres and the pavilion will have two entrances. a series of stepped terraces will provide seating areas that will allow the pavilion to be used as a flexible, multi-purpose social space.

 

the delicate quality of the structure, enhanced by its semi-transparency, will create a geometric, cloud-like form, as if it were mist rising from the undulations of the park.from certain vantage points, the pavilion will appear to merge with the classical structure of the serpentine gallery, with visitors suspended in space.’

 

 

sou fujimoto to design cloud like 2013 serpentine pavilioninteriorimage © sou fujimoto

 

 

sou fujimoto to design cloud like 2013 serpentine pavilioninterior is protected from the elements while providing a feeling of being part of the landscapeimage © sou fujimoto

 

 

sou fujimoto to design cloud like 2013 serpentine pavilionmade up of a regular 3D grid of slender metal tubes creates varying levels of transparencyimage © sou fujimoto

 

 

sou fujimoto to design cloud like 2013 serpentine pavilionimage © sou fujimoto

  • amazingggggg:)

    im hve completed my 1st year in b.arch just need ur presious guidence 🙂

    prachi tiwari
  • Thanks for the lecture @bjRBK but I know Mr Fujimoto’s work very well. Unfortunately this proposal (and others he has published recently) indicate stagnation. There is nothing wrong with the concept of trying to make something hard seem soft, the crux is in the way the idea is then translated into a design. This one does so with a conspicuous lack of sophistication.

    Max
  • Sou Fujimoto is acknowledged for this kind of style. I personally would like to say it as “cubical space”, where space are made of simple connecting line and often very basic cube mass. Structurally, it’s almost just barely steel connected to another steel. But, these steels (hard) are then transformed poetically into some philosophical concept of nature (soft). So he would like to interpret that something hard could be recognized as soft. I guess it’s matter of taste.

    Most of his works are exposing people to the nature and bring them back to its nature state.. This could be seen in “Wooden House” and “Tree House”. Some people would like to consider it as uncomfortable, but others would like to think this as fresh design.

    bigRBK
  • Judging from the images and text provided here, this proposal lacks integrity. The canopy does not seem to make use of the structural strength of steel in an interesting way, most of it is merely decorative and given a dubious epithet. If a soft or fibrous material was used, at least “the cloud” could be inhabited without the risk of getting pierced. And aren’t pavilions supposed to provide protection from sun, wind and rain? This design manages to use a maximum amount of material to provide a minimum of protection. Finally I don’t see the poetic dimension that could balance the above issues. But that’s a matter of taste I guess.

    Max
  • can’t wait to see the finished pavilion

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,908 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine