SPACESPACE: d-apartment in japan
 
SPACESPACE: d-apartment in japan
mar 06, 2012

SPACESPACE: d-apartment in japan

japanese architecture practice SPACESPACE (takanori kagawa, junko kishigami) has shared with us images of ‘d-apartment’, a three-storey collective housing project in osaka, japan. utilizing the average size of a single-family dwelling as the starting point of the design, the apartment building elongates and bends the layout to create a gradient of privacy while maintaining an intimate and connected sense of space.

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura (also main image)

 

 

situated adjacent to a train station surrounded by low-lying multistorey buildings, the site is faced with multiple environmental conditions: a bicycle park space, shrine and shops to the west, while the east exhibits a quieter presence with a small station plaza and roundabout. furthermore, a nearby 700-year old camphor tree and elevated waiting platform limits the plot’s amount of sunlight. narrow and irregularly-shaped, the site propelled the design forward with a number of limiting conditions.

SPACESPACE: d-apartment in japan
(left) street elevation
(right) access and cantilevering open-air circulation
images © koichi torimura

 

 

stretched into a long corridor-like plan, the building coils in on itself into a keyhole-shaped layout to fit snugly in the five-sided plot. the interstitial space generated in the bend serves as a private ‘alleyway’ for the inhabitants and houses the open-air staircase between levels. by weaving the circulation route in and through the courtyard, a sense of connection and transparency is encouraged between dwellers. this pocket of outdoor space also facilitates natural ventilation and daylighting which is further promoted by aligning windows  to face one another.

SPACESPACE: d-apartment in japan
courtyard
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
views of open-air staircase
images © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura

 

 

the singular nature of the layout enforces a simple circulation route within each unit: public programs such as kitchen, living and dining room are placed on one end while the more private area is located behind the bend. by formally separating these zones, the design creates separation without the aid of full partition walls. the maximized surface area of the coiled layout enables the interior to be flanked with windows on both sides, securing a very high level of natural daylight.

SPACESPACE: d-apartment in japan
interior view of unit
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
towards entrance
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
from kitchen
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
approaching bend
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
small terrace looking over courtyard
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
image © koichi torimura

SPACESPACE: d-apartment in japan
physical model

SPACESPACE: d-apartment in japan
exploded axonometric

SPACESPACE: d-apartment in japan
schematic diagram

SPACESPACE: d-apartment in japan
site map

SPACESPACE: d-apartment in japan
floor plan / level 0

SPACESPACE: d-apartment in japan
floor plan / level +1

SPACESPACE: d-apartment in japan
floor plan / level +2

SPACESPACE: d-apartment in japan
section

SPACESPACE: d-apartment in japan
street elevation

 

 

project info:

 

site area: 161.72 m2
floor area: 240.16 m2
structure: steel
structural design: ohno japan
constructor: panahome

  • D stands for ‘D’ shaped plan as the architect has tweeted. (in Japanese) Better correct it.

    nobu
  • Agree with SB above, sensational, beautiful and compact!

    Simonalex
  • I want to live there too!!!!!!

    Bonobo
  • I want to live there!

    Cindy
  • Fascinating. Whatever about the sterile aesthetic, the shapes of the spaces are innovative. Forming the apartments into corridors might be counter-intuitive but by bending them the architect has magicked functional living environments. Clever clogs

    SB

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,232 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine