in kawachinagano, a city in japan’s osaka prefecture, architecture studio SPACESPACE has completed a timber dwelling that adjoins a generously proportioned garden. located in a residential neighborhood at the foot of a small mountain range, the design team sought to design a dwelling that maximized the client’s time with their family. named ‘mushroom house’, the two-storey residence has a Y-shaped floor plan, which has been configured in response to external views and sightlines.

SPACESPACE mushroom house
all images courtesy of SPACESPACE

 

 

SPACESPACE positioned the dwelling’s primary living accommodation — including the kitchen and dining area — at ground level. meanwhile, a tatami room overlooks a secluded garden. a staircase leads to the home’s upper level, which contains the sleeping quarters. residents are able to exit the property by descending a ladder that provides access to the roof of the tatami room below. from here, a set of stone stairs, which can be used as a quiet place for relaxation and contemplation, leads back to the garden.

SPACESPACE mushroom house
the house is located in kawachinagano, a city in japan’s osaka prefecture

 

 

a fruit tree, and other herbs within the external space, provides the family with fresh produce that can be used in the adjacent kitchen. the house has been constructed using timber, with wood visible throughout the home’s interior. externally, the building is clad with a dark grey stucco that lends the building a distinct character. other projects by SPACESPACE include a collective housing project and a renovated dwelling with a prominent outdoor living area.

SPACESPACE mushroom house
the timber dwelling adjoins a generously proportioned garden

SPACESPACE mushroom house
a set of stone stairs can be used as a quiet place for relaxation and contemplation

SPACESPACE mushroom house
the two-storey residence has a Y-shaped floor plan

SPACESPACE mushroom house
wood is visible throughout the home’s interior

SPACESPACE mushroom house
the layout has been configured in response to external views and sightlines

SPACESPACE mushroom house
the upper level contains the home’s sleeping quarters

SPACESPACE mushroom house
residents are able to exit the property by descending a ladder

SPACESPACE mushroom house
the house has been constructed using timber

SPACESPACE mushroom house
‘mushroom house’ gently illuminated at night

 

 

project info:

 

location: kawachinagano city,osaka, japan
principal use: residence
structure: wood / 2 stories
area: site: 110.75 sqm / floor: 71.33 sqm
completed: june, 2017