spaceworkers levitates megalithic be-house to defy gravity in portugal
 
spaceworkers levitates megalithic be-house to defy gravity in portugal
apr 16, 2014

spaceworkers levitates megalithic be-house to defy gravity in portugal

spaceworkers levitates megalithic be-house to defy gravity in portugal
images © FG+SG
all images courtesy of spaceworkers

 

 

 

portuguese studio spaceworkers has constructed a house that appears to defy gravity by floating out over its landscape. located in paredes in portugal, the ‘be-house’ consists of a megalithic mono-block that sits atop a transparent volume with panels of glazing. the elevated portion of the structure contains the service functions and private spaces, while the open level below consists of more public programs, offering a direct connection to the outside and surrounding decks. juxtaposing materials such as wood, black stone on the base and the concrete block on the upper level, help to further heighten the sense of contrast the exists between the building and its form.

 

‘it is precisely this idea of ‘gravitational lightness’ that fascinates us and which is based the concept of this project.’ says spaceworkers.

 

spaceworkers-be-house-designboom02
a large monolithic volume hovers over the transparent base

 

spaceworkers levitates megalithic be-house to defy gravity in portugal
different materials are used to create a sense of contrast between the layers

 

spaceworkers levitates megalithic be-house to defy gravity in portugal
south view of the house in paredes, portugal

 

spaceworkers-be-house-designboom03
east view from the exterior access

 

spaceworkers-be-house-designboom04
a pool is inserted through the lower level of the house

 

spaceworkers-be-house-designboom09
view through the covered pool area

 

spaceworkers-be-house-designboom10
the living room connects directly with the surrounding landscape

 

spaceworkers-be-house-designboom05
light filters through to the living room

 

spaceworkers-be-house-designboom06
view of the dining room area

 

spaceworkers-be-house-designboom07
a wall divides the dining and living spaces on the lower level

 

spaceworkers-be-house-designboom08
hall to the bedrooms

 

 

project info:

 

project: residential building
year: 2007-2013
size: 800m2
location: paredes
architects: spaceworkers®
principal architects: henrique marques and rui dinis
architects: rui rodrigues, sérgio rocha, daniel neto, vasco giesta, josé carlos
finance director: carla duarte – cfo
engineer: aspp engenheiros, lda
photography: FG+SG

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,333 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine