spaceworkers stretches sambade house across portuguese landscape
 
spaceworkers stretches sambade house across portuguese landscape
oct 30, 2014

spaceworkers stretches sambade house across portuguese landscape

spaceworkers stretches sambade house across portuguese landscape
photo © fernando guerra | FG+SG
all images courtesy of spaceworkers

 

 

 

through the design of ‘sambade house’, architecture office spaceworkers sought to create a contemporary living space that embraced the tranquil and serene qualities inherent to the client’s site. located in the countryside near penafiel, portugal, the residence takes the form of an elongated concrete bar, which opens fully on its downhill facing elevation to take advantage of expansive views of the distant landscape.

spaceworkers sambade house designboom

from the upper level, glass walls and a long patio allow for views of the landscape on the house’s downhill side
photo © fernando guerra | FG+SG

 

 

 

the two-storey residence elevates and cantilevers an upper volume upon a ground level mass, which is sunken into the terracing landscape. the downhill elevation is lined with glass curtain walls, which open onto a long outdoor patio. on the back side, a rusted steel surface gently ramps to access the dwelling’s main entry and central courtyard. additionally, on one of the house’s side elevations, the dining area opens onto an outdoor patio and swimming pool.

spaceworkers sambade house designboom

the upper volume cantilevers from a lower level base mass
photo © fernando guerra | FG+SG

 

 

 

the building’s material treatment complements the formal purity, with consistent board-formed concrete exteriors with accents of rusted steel. interior finishes are composed of large panels of glass, wood flooring, and stark white walls and ceilings.

spaceworkers sambade house designboom

a rusted steel ramp gently rises to reach the house’s main entry
photo © fernando guerra | FG+SG

spaceworkers sambade house designboom

a void in the concrete volume’s roof creates a bright central courtyard
photo © fernando guerra | FG+SG

spaceworkers sambade house designboom

glass doors slide away on two sides to connect the dining room to the surrounding outdoor patio
photo © fernando guerra | FG+SG

spaceworkers sambade house designboom

photo © fernando guerra | FG+SG

spaceworkers sambade house designboom

photo © fernando guerra | FG+SG

spaceworkers sambade house designboom

a wood patio and swimming pool extend from the house’s side
photo © fernando guerra | FG+SG

spaceworkers sambade house designboom

photo © fernando guerra | FG+SG

 

 

 

 

project info:

 

location: penafiel, portugal
dates: 2011 – 2014
size: 1,177 sqm
client: private

 

spaceworkers team
principal architects: henrique marques, rui dinis
architects: rui rodrigues, sérgio rocha, rui miguel, vasco giesta, pedro silva
finance director: carla duarte – CFO
engineer: lino correia engenharia
photography: fernando guerra | FG+SG

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,374 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine