cantilevered showroom by SPARK displays mixed-use beijing development
photo by shu he
all images courtesy of SPARK architects

 

 

 

designed by SPARK architects, this four-storey building in china will showcase the variety of office and retail spaces to be created at the neighboring mixed-use development in beijing. the sales gallery has been conceived as a hybrid combination of pavilion and office box, where large-scale cantilevers create a spatial complexity between the interior and exterior.

 

inside the building, SPARK’s competition-winning design for a 127,000 square meter mixed-use development will be displayed to potential clients. the joint venture between vanke and shoukai will include an expansive, publicly accessible park environment between office, residential and retail buildings. incorporating an office tower, serviced apartments, a mall, a commercial complex and a park, the development will serve as a new center for both leisure and business. scroll down to see images of the masterplan in the gallery at the bottom of the page.

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
the four-storey building will showcase the variety of retail spaces to be created at the neighboring development
photo by shu he

 

 

 

‘we aimed to create a variety of atmospheres and scales, and a range of interior and exterior spaces,’ explains SPARK director jan felix clostermann. ‘we hope this hybrid of urban and ‘natural’ spaces will be successful model for anchoring a newly developing peripheral area.’

 

the design approach breaks away from the conventional podium/tower typology where the volume is typically introverted. rather, the podium is pierced and shaped by two main axes that allow for fluid mobility through it. consequently, the effect generated is akin to streets running between city blocks. clear distinctions are made between the multiple program components by cut-outs that reveal negative space between the building volumes.

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
the sales gallery has been conceived as a hybrid combination of pavilion and office box
photo by shu he

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
large-scale cantilevers create a spatial complexity between the interior and exterior
photo by shu he

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
photo by shu he

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
photo by shu he

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
landscaping helps integrate the scheme within the environment
photo by shu he

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
the reception lobby
photo by shu he

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
office space
photo by shu he

spark architects vanke shoukai development daxing beijing china designboom
the curvilinear forms of the showroom at dusk
photo by shu he

 

 

project info:

 

architecture and landscape: SPARK architects
project director: jan felix clostermann
project architect: christian taeubert
team: hua ye, karl nyqvist, ben de lange, ali yildrim, duarte nuno silva, katarzyna irzyk, huan wang, nuno cardoso dias, elaine kwong, bing han (landscape concept design)
landscape architects: BAM
client: vanke-shoukai
total GFA (sqm): 391,000 sqm (127,000 sqm above ground / 264,00 sqm below ground)
photography: shu he