agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
 

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation

a new community agriculture & technology center has launched in krong samraong, cambodia, designed as a collaboration between squire & partners and SAWA for the green shoots foundation. built by local contractors, farmers and 16-25-year-olds over a four-month period — assisted by volunteers from the UK — the development provides education in agricultural technologies to support children and adults in the local community and facilitates opportunities for enterprise.

squire & partners + SAWA build an argiculture & technology center in cambodia designboom
walls have been constructed using block made from local earth and other local resources including rice husks

 

 

masterplan elements are designed to be responsive to the tropical climate – with raised floors to negate flood risk, screens to diffuse sunlight whilst providing ventilation, and overhanging roof eaves for the rainy season – as well as utilizing local resources, labor, and skills. the main structure provides a multi-use hall with office and storage spaces, and a full width screened veranda. within a robust rectangular steel frame, the primary building materials comprise bricks made on site from stabilized earth, rice husk/clay blocks, and bamboo screens. cassava and sand plaster is used to render walls, created in collaboration with local organic farm organikh.

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
a raised plant bed follows the building perimeter, growing native plants such as cucumber and long beans

 

 

internally, a cast entrance ramp with bamboo imprints leads to a flexible screened veranda space with built-in countertops used for workshops or as pop up shops for local producers. office and storage provide separation between the social veranda, and two generous classrooms set either side of a central hallway. woven grass screens, made by a local women’s cooperative, can be lowered to define the two rooms or rolled up to create one large gathering space. grass mats are also used as blinds and ceiling canopies, while local bamboo fisherman’s baskets were re-purposed as lampshades.

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
local co-operatives of women created traditional woven mats used as room dividers, ceiling canopies and blinds

 

 

smaller outbuildings provide a block making shelter, biogas-toilet with a reciprocal spiral bamboo roof topped by a repurposed metal drum rooflight, a thatched chicken roosting house, water catchment and filtration system, and a curved lattice split bamboo tunnel planted with native plants such as cucumbers and long beans. hand painted stone signs in khmer and english identify each building within the site.

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
a latticed brick pattern combined with woven bamboo screens provides shading from the sun and ventilation

 

squire & partners + SAWA build an argiculture & technology center in cambodia designboom
local producers use a built-in countertop as a pop up shop in the building’s reception space

 

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
traditional bamboo baskets used by local fishermen were re-purposed as lampshades

 

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
a wide roof canopy draws heavy rainfall away from the building edge

 

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
the entrance ramp leads through the social reception space into the classrooms to the rear

 

squire & partners + SAWA build an argiculture & technology center in cambodia designboom
hand-painted signage in khmer and english identify each building around the site

 

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
the teaching space can be divided into two classrooms by lowering woven mat screens, or used as one large hall

 

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
the robust steel frame is softened by using tactile local materials such as earth blocks and bamboo screens

 

agriculture center in cambodia uses earth bricks, clay and bamboo for natural ventilation
a bamboo arch used as a growing structure for native plants signals the entrance to the agriculture & technology centre

 

project info:

 

architects: squire & partners + SAWA

location: krong samraong, cambodia

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,313 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine