stad: s clinic
 
stad: s clinic
sep 25, 2011

stad: s clinic

‘s clinic’ by stad in fukuoka, japan all images courtesy stad image © hiroshi mizusaki

 

 

japanese architecture practice stad (toru shimokawa) has sent us images of ‘s clinic’, a two-storey dwelling and dental office in fukuoka, japan. featuring a skewed rectangular footprint, the design elevates the residential program by diagonally cutting across the second storey, resulting in two roof-top terraces that open up to the immediate surrounding site.

 

 

stad: s clinic north elevation image © hiroshi mizusaki

 

 

situated next to a busy intersection, the free-standing project establishes a strong and distinct identity through unconventional angles in its form. the corner closest to the street has been pushed in to produce an obtuse angle, subtly distorting the perspective of the overall volume. the roof form slants down in two opposite directions along a diagonal axis, further skewing the spatial expression of the building.

 

 

stad: s clinic

(left) exterior view (right) detail images © hiroshi mizusaki

 

 

featuring an exposed wooden ceiling, the ground floor is preserved for the functions of the dental clinic. a series of clerestories secure natural daylighting, while a private room for surgical procedures is accommodated in the north east corner of the layout. removed from the operations of the office, the residence lies linearly along a diagonal strip on the second floor. simple and compact, the design generates a pair of triangular ‘yards’ that open up to the surrounding neighbourhood and the sky.

 

 

stad: s clinic interior view of entrance image © hiroshi mizusaki

 

stad: s clinic image © hiroshi mizusaki

 

stad: s clinic clinic space image © hiroshi mizusaki

 

stad: s clinic roof terrace image © hiroshi mizusaki

 

stad: s clinic image © hiroshi mizusaki

 

 

stad: s clinic entry at night image © hiroshi mizusaki

 

 

stad: s clinic

from parking lot image © hiroshi mizusaki

 

 

stad: s clinic

night view image © hiroshi mizusaki

 

stad: s clinic floor plan / level 0

 

 

stad: s clinic floor plan / level +1

 

 

project info:

design team: stad designer: toru shimokawa structure: wood floor area: 167 m2

  • I certainly hope that the owner plants some flowers and adds some fake window shutters so that Jackme will feel better. Maybe if they plant a lawn he will come mow it for them as well and thay can all have a cuppa after.

    meagain
  • Oh wait, it IS a strip-mall after all– PERFECT.

    Off
  • Nice faceless strip-mall “home”… replete with asphalt parking lot and stoop, gravel “landscaping”, and such a cozy roof deck! How long until the owner commits suicide?

    Jackme

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

(2 articles)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,222 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine