stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
 
stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
aug 14, 2011

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge

london based architectural practice stanton williams has completed ‘the sainsbury laboratory’ a plant science research center for the university of cambridge located in cambridge, united kingdom. sited within the campus botanic garden, the complex’s design hybrids the program’s scientific requirements with a structure that responds and unifies with the surrounding landscape. occupants within collaboration and testing areas may easily access the functional sector of the garden and herbarium in addition to the auditorium, meeting rooms, social spaces, ancillary areas for botanic garden staff and public cafe.

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
all images © hufton+crow

 

 

natural lighting in the lowest levels are controlled by submerging the spaces below grade, maintaining the building’s low profile appearance. horizontal bands of limestone and concrete within the facade simulate accumulated geological layers to evoke a symbolic permanence of the newly established facility. a continuous internal promenade, referred to as the ‘thinking path’ provides a scenic route ideal for reflection and simultaneously encourages unplanned encounters with peers. glazing on all sides allow unobstructed views of active laboratories and the garden, enhancing the contemplative nature of the space.

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
detail of limestone columns

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
central court with olive trees

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
main staircase and central court

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
internal path with staff dining

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
internal path and main stair at first floor level

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
laboratories from the internal path

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
laboratory

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge
study boxes

stanton williams: the sainsbury laboratory, university of cambridge auditorium with artwork on display, artwork © susanna heron

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.

  • sinister like the film coma the scientists are like lost clones the trees sit like machine guns and the mystery secret is genetically modified mutagens genetically modified biology and genetically carcinogenic ideas.
    the mad scientists want us to buy unnatural food and they will force us and the world will end at the checkout

    amp
  • Cool space for science!!!

    jTr

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,001 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine