five years ago amsterdam-based multidisciplinary studio concern won the opportunity to conceive the interior design for the hospitality areas of the recently renovated stedelijk museum. located in the heart of the city’s museum square – cornering the museumplein and van baerlestraat – designboom visited the newly refurbished restaurant, featuring a distinctively seamless relationship between the interior and exterior areas of the space. designed closely in conjunction with architecture firm benthem crouwel who designed the exterior, the concept highlights the vision of concern to create a space that welcomes patrons of all walks of life by embracing and amplifying the idea of a public zone – this achieved through eradicating barriers and merging the outdoors and indoors.

stedelijk museum restaurant in amsterdam by concern studio the bulging concrete benches protrude proudly through the expansive glass walls image © designboom (also main image)

 

 

the bulging concrete benches protrude proudly through the expansive glass walls – rhythmically accented with integrated red rubber seating visible from across the square, an invitation to sit. the interior sports the same furnishings, the prominent couches facing and complimented by detached seating. a soldier-like row of tables meet the open-plan island bar – greeting a visitor from one of the two entrances. the restaurant presents a unity between the museum and its environment, reflecting the inherent communal and social personality of the space – identifying the important role the long-awaited stedelijk museum plays in the life of the city and its people.

stedelijk museum restaurant in amsterdam by concern studio the interior features expansive concrete benches image © concern | gilian schrofer

stedelijk museum restaurant in amsterdam by concern studio the interior and exterior seamlessly meet image © designboom

stedelijk museum restaurant in amsterdam by concern studio the restaurant presents a unity between the museum and its environment image © designboom

stedelijk museum restaurant in amsterdam by concern studio the benches face complimentary detached seating image © designboom

stedelijk museum restaurant in amsterdam by concern studio the design embraces and amplifies the idea of a public zone image © concern | gilian schrofer

stedelijk museum restaurant in amsterdam by concern studio concern directors cindy bosma and gilian schrofer portrait © designboom

Save

Save

Save