steffen welsch reconnects brick family home with glazed intervention
 
steffen welsch reconnects brick family home with glazed intervention
oct 01, 2016

steffen welsch reconnects brick family home with glazed intervention

 

‘connect parkville’, a project by melbourne based studio steffen welsch architects demonstrates merging old with new and in the case, it has manifested as a quiet extension that has been inserted in-between two existing masonry builds.

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02
the insertion is a quiet addition that relies not on references but scale and contrast

 

 

 

inhabited by a family of five, the brief called for another layer to be added to over the existing program. steffen welsch architects responded with a single intervention featuring a glazed atrium dining room linking the disparate spaces inside. the envelope of this volume is open to the outside; the roof is lifted, split and extended; new walls show multiple skins; the main façade is screened with obscure glass to express ambiguity. internally, this new transitional space serves as a new communal family zone. lit with clerestory windows, inviting northern light inside and sliding doors opening onto a sun-filled courtyard.

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02
the skin protects from and is open to the outside, and relates to its built context

 

 

 

from the street, the addition appears transparent under the sun and adds to the architect’s focus of bring ‘layers of light’ into the home. although contrasting it its material, the intervention inherently reunites the family home together programmatically and introduces sustainable solutions, natural light and ventilation.

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02
the roof is lifted, split and extended; new walls show multiple skins

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02
the space opens onto the backyard

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02
the new space serves as a new communal family zone, lit with clerestory windows

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02
the extension brings light and sustainable

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02
sliding doors open onto a sun-filled courtyard

steffen-welsch-architects-connect-parkville-melbourne-designboom-02

 

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,173 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine