steven chilton architects completes 'bamboo forest' wuxi taihu show theater
 

steven chilton architects completes 'bamboo forest' wuxi taihu show theater

steven chilton architects has completed the wuxi taihu show theatre, a steel structure designed to look like a bamboo forest in china. located in wuxi, a city near shanghai in eastern china, the 2000 seat theatre has been designed to house a permanent water show by franco dragone.

steven chilton architects completes 'bamboo forest' wuxi taihu show theater

images © kris provoost

 

 

steven chilton architects were inspired by the sea of bamboo park in yixing, the largest bamboo forest in china. the building’s appearance is composed of three primary elements, the columns, the shade canopy and the building envelope.

steven chilton architects completes 'bamboo forest' wuxi taihu show theater

 

 

representing an abstract impression of a bamboo forest, the slender white columns are positioned around the perimeter of the building in such a way as to provide a screen between the building façade and surrounding landscape. the ‘bamboo’ columns clear around the various entrances to help frame the accesses into the building.

steven chilton architects completes 'bamboo forest' wuxi taihu show theater

 

 

the shade canopy wraps around the perimeter of the building at roof level. conceptually, it represents the canopy of leaves that exist at the top of a bamboo forest. the canopy is made up of various triangular bays containing rows of gold anodised aluminium louvres.

 

 

each bay is orientated randomly to create an organic quality to the structure and light and shade patterns that fall across the building envelope through the day. each bay of louvres is also set at different angles to heighten the sense of variation when viewed from different angles.

 

 

structurally, each bay of louvres is supported on a triangular lattice structure that braces the tops of the columns and transfers their load into the primary structure of the building. the environmental purpose of the shade canopy and columns is to provide shade over the surface of the façade and passively lower the cooling load on the building.

 

 

the building envelope is primarily composed of rendered and painted block-work and curtain wall glazing. the glazing is the full height of the building in and above the entrance lobby to provide maximum views into and out of the main public areas.

 

 

it is fritted with white and gold stripes that travel the full height of the building mimicking the ‘bamboo’ columns and contributing to the effect of the building being the outer edge of a forest of bamboo. at night, the building envelop is illuminated from below, becoming an ethereal beacon, glimpsed between the forest of ‘bamboo’ columns, drawing spectators and audience in from across the lake and surrounding development.

 

project info:

 

architect: sca | steven chilton architects
client: sunac group
architecture and design management: sunac group
concept engineer: buro happold engineering
theatre consultant: auerbach pollock friedlander
show design: dragone
LDI: tongji architectural design

photography: kris provoost

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    502,636 subscribers
    - see sample
    - see sample