steven holl architects: visual arts building at university of iowa
 
steven holl architects: visual arts building at university of iowa
sep 27, 2013

steven holl architects: visual arts building at university of iowa

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
all images courtesy of steven holl architects

 

 

 

replacing an original facility from 1936 that was damaged during a 2008 flood, the ‘new visual arts building’ for the university of iowa’s school of art designed by steven holl architects will provide 126,000 square feet of lofted space housing the departments of ceramics, metals, photography, printmaking, sculpture and 3D multimedia; in addition to graduate student studios, faculty and staff studios and offices and gallery space over four-storeys. positioned adjacent and northwest of the art building west also by steven holl, the volume will be vertically porous and volumetrically composed, creating maximum interaction between the various programs and social circulation spaces it houses.

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
operable windows will allow for natural ventilation

 

 

 

the building has been designed to emphasize the importance of interconnection between the various creative disciplines. seven vertical carve outs into the large open floor plates link the various departments of the school. these allow students to visually see what activities are happening through these apertures, while also encouraging social and physical interaction. this notion is further emphasized through glass partitions that are installed within studio walls facing the internal circulation. this architectural porosity supplies natural light and ventilation flow between the four levels. made from glass, these calculated holes are characterized by a language of shifted layers, so they appear to be sliding past one another. these multiple centers of light also provide balconies–outdoor meeting and informal exterior working spaces for faculty and students.

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
large bands of glazing flood the interior with light

 

 

 

the stairs have been conceived as ‘vertical social condensors’, which are shaped in such a way that they encourage meeting and discussion. some of the stepped areas stop on generous landings where tables and chairs can be found; while others open onto lounge spaces with sofas, making the interior one unlocked collaborative studio. to compliment the creative innovation growing within the school, steven holl architects wanted to create an ecological and technically sound structure. natural ventilation is achieved through opera windows, while a punched concrete frame construction provides thermal mass at the exterior, with bubble slabs providing radiant cooling and heating. the educational premises will be completed by a perforated, blue-green rheinzink skin for sun shade on the southwest and southeast sides.

 

construction on the new visual arts building has just begun with a projected completion date of 2016.

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
water color depicting the ‘stairs as social condenser / interconnector’

 

 

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
watercolor of the circulation

 

 

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
watercolor of the shifting levels

 

 

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
approach

 

 

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
site model

 

 

steven holl architects: visual arts building at university of iowa
aerial view of the site

 

steven holl architects: visual arts building at university of iowa

project info:

 

name: visual arts building, university of iowa, iowa city, IA, united states
year: 2010

client: university of iowa
architect: steven holl architects, steven holl, chris mcvoy (design architects); rychiee espinosa (project architect); garrick ambrose, bell ying yi cai, christiane deptolla, jongseo
lee, johanna muszbek, garrett ricciardi, filipe taboada, jeanne wellinger, human tieliu wu, christina yessios (project team)
associate architects: BNIM architects
structural engineer: buro happold
lighting consultant: l’observatoire international
sustainability engineer: transsolar
mechanical engineer: design engineers
curtain wall consultant: WJ higgins & co.
civil engineer: shive-hattery
audio/visual consultant: the sextant group inc.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    506,001 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine