'sasso nero' is a copper-clad refuge in the italian alps designed by stifter + bachmann

'sasso nero' is a copper-clad refuge in the italian alps designed by stifter + bachmann

at 3,026 m above sea level in italy‘s aurina valley, stifter + bachmann has realized an unusually-shaped mountain hut called ‘sasso nero’. the name of this six-story refuge translates to ‘black stone’, and similarly to how a rock is eroded by the wind, the building’s form has been shaped to withstand hurricane-level gusts. 

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

images © oliver jaist

 

 

as well as withstanding the severe winds, the refuge is also designed with as small a footprint as possible. for this reason, stifter + bachmann stacked the program in six levels that bend slightly at the top and the bottom. the first floor is home to a restaurant and dining space with a ribbon window that affords a 360° panoramic view of the incredible mountain scenery.  

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

 

 

the two lower levels contain services while the top three storys provide sleeping accommodation for up to 50 hikers. guest rooms are designed for two or ten persons and they also offer scenic alpine views with small, irregularly positioned picture-frame windows. with these stacked floors, the architectural footprint in the landscape is kept to a minimum, as the hut touches the ground below only along narrow strip foundations that are anchored in the rock.

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

 

 

apart from the staircase, all of the interiors and all of the furniture is made from or clad in natural spruce. the use of one continuous material makes sasso nero feel like a large piece of inhabitable furniture. 

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

 

 

the exterior of the building is encased in copper, for two reasons. firstly, due to the fact that this metal was mined in the aurina valley until the end of the 19th century. secondly, stifter + bachmann also specified copper for its color and for how it changes over time. the copper has already lost much of its shine and original color. and in fact, if you see the refuge now, its exterior matches the black of the stone.

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

 

 

with its tricky to reach location, sasso nero took two summers to erect on site. structural elements had to be prefabricated in the valley below before being hoisted into place by a crane, which was also taken apart into several pieces to reach the mountain via a specially-built cable car. this system helped to minimize the number of helicopter flights needed. the two basement levels were constructed with prefabricated concrete elements while the structure of the upper floors, the furniture and the wall-facings inside are made of timber. the floors are made of sanded and sealed screed.

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

 

 

you can arrive to sasso nero after a three-and-a half hour ascent from the valley. during this difficult approach, the building suddenly vanishes before emerging again as an impressive architectural symbol poetically encased in copper.

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

stifter-bachmann-copper-encased-mountain-refuge-italian-alps-designboom-1800-1

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

stifter + bachmann builds a copper-clad mountain refuge in the italian alps designboom

stifter-bachmann-copper-encased-mountain-refuge-italian-alps-designboom-1800-2

 

 

project info:

 

project name: sasso nero

location: san giovanni in aurina valley, bolzano, south tyrol, italy (3,026m above sea level)

client: autonomous province of bolzano, dpt. 11 construction and technical services

general planning and construction management: stifter + bachmann (helmut stifter, angelika bachmann)

structural consultant: stefano brunetti

building services, security planning and fire protection planning: bergmeister engineers 

façade planning: KUB – engineers

construction company: burgerbau, oberlechner & messner

photography: oliver jaist

 

 

project chronology:

 

planning competition: 2012 (1st prize)

project planning: 2012 – 2015

start of construction work: june 2016

completion: june 2018

construction time: 8 months

 

 

technical data:

 

volume: 73,101.4 ft3 (2,070 m3)

usable floor area: 5490 ft2 (510 m2)

maximum number of guests: 50 beds

energy efficiency: climahouse A

building costs: € 2.97 million (+VAT) / furniture included

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5