DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china
 

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

hidden in the seventh lane of neighborhood III of fizhou, is ‘stone beggar’, a teahouse by DC design enjoying the quietness in the corner, like a fairyland far away from the busy center next street. the rhythm of an ancient house can be felt everywhere even when you are just standing at the door. this rhythm, ancient yet refreshing, is not merely the solemnity and quietness, but with some modern breath as appropriate, as if reorganizing the relationship between tradition and modernity, between men and space.

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china
all images © wu yongchang

 

 

the first and second floors of the house were previously independent of each other, which looked too distant from the outer world. § design broke through the ground of the second floor, which enables us to catch some but not all scenes on the upper level. in this way, the aesthetic perception of traditional buildings can be felt between disclosure and closure. if you stand on the second floor and look down, a totally different view can be seen.

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

 

 

the roof is the key point of the design: the studio rebuilt the simple pitched roof after decomposing and restructuring it to make it embody both the appearance and charms of traditional houses in the south part of yangtze river. the whole wood structure goes through the space and improves the feeling of a house with a strong sense of ceremony, enabling people to seek for internal peace in such a quiet space full of ancient charms.

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

 

 

the second floor hosts two VIP tea rooms and one communication area is designed as a multi-purpose space — the tatami, which is slightly heightened, can be used for communication over tea or combined with the front space as an activity area where the visitors can sit on the ground as they talk. the tea rooms have south walls adjacent to the windows, which provides a lot of sunshine, which later goes through the rice paper and reaches the cellar integrating with the light in the room.

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

 

 

with the wonderful appearance of natural stones in the interior, together with the traditional landscaping techniques and the changes among layers of light and shades, great aesthetic effects of calmness and conservation are created. in the showcase, there are tea products at one side and tea utensils at the other side, with a glass partition in the middle to separate the parts. both façades of the transparent glass are covered with a thin layer of rice paper — as the sunshine goes through this filter layer, it creates a great sense of aesthetic like the moon shining over fine gauze.

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

 

 

design of the whole space focuses on the release and convergence of materials, lights and artistic conception. it perfectly illustrates the essence of internal serenity and external quietness without leaving any traces. it totally refreshes the vitality of the house, making the traditional history and the modern culture collide and integrate here and creating the unique romance of ancient lanes and paths.

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

DC design's quiet teahouse in the busy center of fuzhou, fujian province, china

 

project info:

 

name: sky tea house

location: fuzhou, fujian province, china

area: approx. 200 sqm

date of completion: january 2018

design company: DC design

designer: lin kaixin

co-designer: chen xiaodan

photographer: wu yongchang

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,138 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine