the invisible barn by STPMJ mirrors the californian woodland
 
the invisible barn by STPMJ mirrors the californian woodland
jul 17, 2015

the invisible barn by STPMJ mirrors the californian woodland

the invisible barn by STPMJ mirrors the californian woodland
all images courtesy of STPMJ

 

 

 

the site specific folly ‘the invisible barn’ by new york-based architects STPMJ, can be spotted in tahoe national forest, california. blended into its wooded surroundings, the structure uses reflective film, to mirror the sky, trees and scenery around it. shaped as a thin, long parallelogram, the only clearly visible feature is its different sized, plywood-framed openings which accentuate the differentiation between the real and mirrored landscape.

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
the reflective material mirrors the trees and sky around it

 

 

 

composed of wood studs and sheathing, the structure is crafted using prefabricated components for the floors, walls and openings making it fast and easy to assemble. the illusion created by this interesting structure blurs the limits between the folly and site, but at the same time, encourages interaction through sitting and standing within the timber apertures to enjoy the balance between the natural and the man-made.

 

read our previous article on the ‘invisible barn’ here.

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
the folly uses materiality and its context to draw a new scene derived from the existing landscape

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
the structure is comprised of 2×4 wood studs and sheathing

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
wood framed piece is connected to a pressure treated wood pier on a concrete footing which is buried underground

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
shaped as a long parallelogram to elude the dense trees

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
the openings allow visitors to perceive the subtle differences between the real and the mirrored landscape

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
as people begin to move away, users will slowly recognize a space within the grove that reflects

the-invisible-barn-stpmj-tahoe-designboom-02
visitors are invited to sit within the timber openings

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,001 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine