stpmj adds stainless steel panels to the front of salon guui in seoul
 

stpmj adds stainless steel panels to the front of salon guui in seoul

international design practice stpmj has completed the refurbishment of a popular 80s residential building type in korea to form ‘salon guui’. located in guuidong, seoul, the team has transformed the 3 story structure to create a mixed-use program that combines commerical and residential space. with minimal interventions made to the existing architecture, the project carefully reveals the inner layers and hidden materials of the building and its history.

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

south west facing façade 

all images courtesy of stpmj 

 

 

the program of the refurbished building comprises of an office in the semi-basement and 1st floor, and a single family residence for the owner on the 2nd floor. from outside, colored stainless steel panels that cover the old stair handrail and guardrail wrap around the existing building, hinting at the new intervention by stpmj. inside, the elements and finishes of the old building are laid bare and exposed, giving the interior a raw aesthetic. 

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

south east facing façade 

 

 

upon entering the residence on the 2nd floor, a large double height space brings light in while exposed plumbing highlights the history of the structure, revealing the inner workings of the building. in the office floors, this raw interior is continued, with exposed brick walls and rough edges. on the 1st floor, a 150 mm x 150 mm brass grid filled with black concrete and dark gray aggregates signals a contemporary intervention while also harking back to the typical terrazzo floor with 900mm brass grid in 80’s.

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

the office at semi basement level

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

the office at semi basement level

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

new staircase

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

salon and office space on the 1st floor

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

salon and office space on the 1st floor

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

salon and office space on the 1st floor

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

brass grid with black concrete finish on the 1st floor

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

an internal window frame

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

double height entrance with exposed old plumbing on the 2nd floor

stpmj adds a metal staircase to the front of salon guui in seoul, korea designboom

the south east elevation at night

 

 

project info:

 

project name: ‘salon guui’

program: mix-used (commercial + residential)

location: guuidong, seoul, korea

design: stpmj 

project team: seung teak lee, mi jung lim, jeong eun kim

area: 2107.57 ft2 (195.8 m2)

structural engineering: hangil structure

client: private

completion: may 2019

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

  • I agree. It is so sad to cover a beautiful project.
    Power lines and telecommunications lines are infrastructure and out of the team’s control as an element of the project. It is out of site.
    In many small alleys in Korea, it is easy to find ungrounded lines on the road.
    I hope you can see Korean small street.

    korean says:
  • It’s a shame that the exterior of this interesting and visionary space can’t be appreciated because of the clutter of power and communication lines strewn about on every side. As an element of the project, couldn’t the team get some of these things undergrounded? Just ruins the effect.

    Jon Ward says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,861 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine