social student housing in marseille

 

atelier stéphane fernandez presents a new social student housing complex in marseille dubbed ‘sens.’ the city block upon which sens stands is exceptional for its position at the gateway to the historic city and the new parc urbain d’euroméditerranée, anchor point between landscape and city. it forms the juncture between the city, its hills and its new park, now a landmark in its stratified ancient urban fabric and echoing the historic cityscape.

atelier stéphane fernandez sensimages © wearecontents

 

 

rediscovering the history of the city

 

in the development of its ‘sens’ social housing for students, the architects at atelier stéphane fernandez poses the question of intimacy. nestled behind stone, thin windows with broad embrasures allow the sun to shine in all day. thus, the window allows light to penetrate the entire apartment through the quality of thickens of the design.

 

the structure becomes the medium for the new entrance to the park and the urban staircase leads to the fernand pouillon library. here, the building repeats the notion of limit between the intimacy of home and shared urban space by using time and social exchange. the massive stone and the questioning of the window are the strongest expression of this. the city block of the sens explores marseille’s ancient history, light, energy and patina to reveal its material. it yields to the silence of a rediscovered landscape and a pacified entrance to marseille, melding with its history.

atelier stéphane fernandez sens

 

 

the intimacy of the home

 

atelier stéphane fernandez designs ‘sens’ with 84 units of social housing for students, an apartment for the guardian, a multipurpose hall, central distribution by means of a double spiral staircase, beveled windows — to recall the intimacy of the home — and a façade clad in semi-massive limestone and white concrete. the public space arranged above and below, directly tying together the entrance to the parc urbain d’euroméditerranée, serves as an urban link with the installation of public elevator as part of the building.

atelier stéphane fernandez celebrates marseille with 'sens' social student housing

 

1/2
atelier stéphane fernandez celebrates marseille with ‘sens’ social student housing
 
atelier stéphane fernandez celebrates marseille with ‘sens’ social student housing
 

project info:

 

project title: ‘sens’ student housing

architecture: atelier stéphane fernandez

location: marseilles, france

photography: wearecontents