in ahmednagar, india, studio advaita architects has successfully completed its construction of the ‘firodiya center for inspiration’. the center is part of a new expansion to the snehalaya foundation, an NGO offering shelter and support to at risk women, children and members of the LGBTQ community by providing education, healthcare and livelihood services. 


the center is part of a new expansion to the snehalaya foundation

 

 

in their design for the expansion, advaita architects were invited to create a structure that could house administrative office spaces as well as an information gallery for visitors, shielded both visually and acoustically from the surrounding industrial environment. the new form would need to evolve around an existing kitchenette and striking geodesic dome that had been built 15 years prior. in advaita’s plan, the new additions are realized as amorphous interlinked units, aligned according to the pragmatic needs of the space and its environmental aspect. another major concern was temperature control, and how to protect the center from the heat and glare of the sun.


the brief called for a space shielded both visually and acoustically from the surrounding industrial environment

 

 

the project aims to create a highly sustainable campus through the application of various strategies. waste generation is reduced by recycling or salvaging at least 50% of refuse produced. in construction, 90% of building material and products were sourced locally, while lighting loads are minimized through thoughtfully placed skylights and efficient LED lamps.


in construction, 90% of building material and products were sourced locally

 

 

an informal enclosure around the dome is created by a series of intersecting walls, acting as an outdoor exhibition space for the snehalaya foundation. the walls are painted in a variety of vibrant block colors, creating bright and playful areas to be explored and discovered. an indoor gallery is placed tilted to the existing building, opening a small courtyard space between the two. internally, white walls matched with brown kotah flooring help to maximize natural light. ‘over-detailed’ interiors are avoided to emphasize the ‘simple dignity of silent architecture’. the dome itself has been entirely renovated, and serves as a space for lectures, presentations and performance. 


the new additions are realized as amorphous interlinked units

 

 

throughout, windows and doors are designed to maximize airflow and lighting while minimizing heat gain. large openable perforated sheet doors offer a sweeping view of the adjacent court, inviting the exterior plan of the complex inside. tonally, the energetic outdoor spaces and clean, minimal indoor areas creates a dramatic contrast, an effect which the studio says ‘achieves the dignity essential to the visitor center’.


the energetic outdoor spaces and clean, minimal indoor areas creates a dramatic contrast


renovated dome with north-facing tunnel light and perforated screen door


white walls matched with brown kotah flooring help to maximize natural light


the indoor gallery is flooded with natural light


perforated sheet doors offer a sweeping view of adjacent court


the architects were invited to create a structure that could house administrative offices and an information gallery 


drawing of the final design

 

 

project info:

 

architect: prasad badave & rasika badave (for studio advaita)
design team: rajiv gujar, anil gavande, ashok akolkar, sanjay kharat
fabricator: balasaheb walhekar
photography: rasika badave
client: snehalay, ahmednagar

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: peter corboy | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news