studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details

Studio Appelo exposes Geschutswerf Apartment’s original frame

 

Geschutswerf Apartment in Industrial Amsterdam underwent a transformative revival by Studio Appelo, revealing historical nuances. The apartment, altered and layered over three decades, exhibited a fragmented floor plan due to various user modifications. Studio Appelo’s approach was to meticulously peel away the layers, exposing the historic essence and establishing a unified living space. Modern sustainable heating and energy systems were integrated, emphasizing the monumental load-bearing structure. The original framework became the focal point, organizing the layout and delineating secondary functions such as a guest room and storage. 

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
all images by Peter Mann Photography

 

 

curved furniture and soft tones adorn the interior

 

The design incorporates soft curves and an earthy green palette, fostering a fluid and extroverted environment tailored to the client’s daily needs. The result is a high-ceiling open space with windows towards the canal and zoo views. Green natural stone covers the kitchen island. The master bedroom features a bathtub and overlooks an internal courtyard. The design team at Studio Appelo engages in a sleek design that elevates the art of the ordinary through meticulous detailing and craftsmanship.

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
Studio Appelo exposes the historic structural elements of the apartment

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
large steel columns delineate the living space

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
green natural stone covers the kitchen island

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
the design focuses on highlighting the monumental load-bearing structure

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
bespoke furnishings are designed to fit the framework

studio-appelo-renovation-industrial-amsterdam-apartment-designboom-1800-2

the renovation results in a fluid open layout

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
the design incorporates soft curves and an earthy green palette

studio appelo strips back industrial amsterdam apartment to highlight historic details
meticulous detailing and craftsmanship elevate the space

studio-appelo-renovation-industrial-amsterdam-apartment-designboom-1800-3

 

1/4
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: Geschutswerf Apartment
architect: Studio Appelo | @studio_appelo

design team: Renee Appelo, Matthew Riches

location: Amsterdam, the Netherlands

photography: Peter Mann Photography | @petermannpictures

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN THE NETHERLANDS (356)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (705)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3749)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5