studio arthur casas: the baleia houses
 
studio arthur casas: the baleia houses
nov 16, 2012

studio arthur casas: the baleia houses

‘the baleia houses’ by studio arthur casas, baleia, brazilall images © iñigo bujedo aguirre

 

 

 

located in the northern coast of são paulo between a large rainforest reserve that shelters the mountains of serra do mar is the beach of baleia where brazilian firm studio arthur casas have developed ‘the baleia houses’. the four dwellings contain the same narrow plan which are positioned diagonally on a small plot of land, mimicking the topography of the site. by using the wall of the neighboring residence, intimate spaces are created for the adjacent structure providing view of the encompassing landscape while maintaining levels of privacy for the inhabitants.

 

a central patio transforms into an interior garden constructed out of two volumes connected by a corridor to the patio. the ground floor is made up of paths which reveals the landscape leading towards the beach. the service areas, such as the kitchen and dining room are located in the first block which feature low ceilings revealing the double height living area with a glass sliding door to continue the interior out to the exterior terrace.  a swimming pool with jacuzzi, sauna are located in front of the outdoor cooking area where the cantilevered master bedroom provides shelter to the entertaining zone.

studio arthur casas: the baleia housesopen spaces blur the boundaries between outdoor and indoor areasimage © iñigo bujedo aguirre

 

 

 

a glass wall separates the stairs which allows natural light to flood the house through an upper slit. the second floor is finished in wood to contrast the stone on the ground level. the guest rooms are located on the the shared wall – with the view of the neighbors’ homes –  which transforms into a vertical garden. the corridor that connect the two volumes have louvers on both sides providing ventilation to the house. a solarium is placed above the master en suite to capture views of the sea and the mountains behind the dwelling .

studio arthur casas: the baleia housesliving roomimage © iñigo bujedo aguirre

studio arthur casas: the baleia housesimage © iñigo bujedo aguirre

studio arthur casas: the baleia housesswimming pool image © iñigo bujedo aguirre

studio arthur casas: the baleia housesdouble height living spaceimage © iñigo bujedo aguirre 

studio arthur casas: the baleia housesimage © iñigo bujedo aguirre

studio arthur casas: the baleia housesdining room image © iñigo bujedo aguirre

studio arthur casas: the baleia housesmaster bedroomimage © iñigo bujedo aguirre

studio arthur casas: the baleia housesroof top gardenimage © iñigo bujedo aguirre

studio arthur casas: the baleia housesview of the oceanfront image © iñigo bujedo aguirre

 

 

 

studio arthur casas: the baleia housessite plan image © studio arthur casas

 

 

studio arthur casas: the baleia houses

level 0, level 1, level 2image © studio arthur casas

 

 

studio arthur casas: the baleia houseselevationimage © studio arthur casas

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,097 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine