studio asri designs artisanal bakery in bali with spoon theme
 

studio asri designs artisanal bakery in bali with spoon theme

studio asri was tasked by the bakery’s owner himself, to create the interiors for his restaurant with an ‘artisan’ theme. located in ubud, bali, monsieur spoon was designed with a tropical approach starting with the material palette. the architects chose to clad the floor and walls with exposed concrete, a raw and natural look, and combined it with warm wood elements. minimal fabrication material was used, to keep the artisan theme prominent.

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

 

 

the designers divided the room into three parts based on their functions. the front part hosts a wide seating area with a view of the main road. the middle area includes the counter display and the dining room, while the back area serves as a semi-open dining room with a garden, ideal for the tropical climate.

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

 

 

inspired by the bakery’s name, the designers adopted the ‘spoon’ identity as an architectural ornament. they created wall panels with a teaspoon shape varying in sizes and color gradient to create a dynamic wall piece. another spoon application were the ceiling panels holding small spoons arranged in a herringbone pattern. besides applying to walls and ceilings, spoons were also used as smaller decorative elements such as door handles and glass shaped like spoon on the wooden doors.

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

 

 

on the front facade, tropical elements were added, such as pergolas covered with bamboo and vines, to respond to ubud’s natural environment. the pergola also reduces the excess solar heat during the day so customers can still be comfortable dining under it. due to its open nature, the surrounding landscape was maintained: covered in fine grass and stone footing added as a circulation area.

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

 

 

the back area patio used for the outdoor dining room has a garden atmosphere, tying back to the surrounding nature. this space can also be used for recreational activities – such as bread making classes for kids. the incandescent lights strung on the pergola create a soothing lighting effect at night, adding a relaxing atmosphere in the back garden and a pleasant evening dining experience.

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

studio-asri-monsieur-spoon-bakery-bali-indonesia-06-18-2019-designboom

 

 

project info:

 

architecture studio: studio asri

design team: ricky putra, malaeva erika

project name: monseiur spoon cage

project type: commercial – bakery

site area: 200 m2

design area: 160 m2

location: bali, indonesia

project year: 2015

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: cristina gomez | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,326 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine