studio benicio constructs low maintenance concrete home in sydney
 

studio benicio constructs low maintenance concrete home in sydney

named ‘concord house’, this low maintenance, contemporary four bedroom property by studio benicio is located sydney. completed in may 2016, the design is an homage to the owners’ love for concrete and has provided more space to cater to the family of four’s day-to-day lives.

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-02
all images © katherine lu

 

 

 

led by architect ian bennett, the clients wanted a new contemporary house that would make better use of their existing site than their previous red brick cottage. with their appreciation for concrete, the material has been featured throughout. the structure is topped with a flat concrete roof with a cut out that provides sunlight over the patio space.

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

 

 

 

the challenge lay in designing something quite contemporary, including all items of the brief (which included keeping the existing pool), without any flourishes that would make the home non-compliant – all on a modestly sized site,’ explains architect ian bennett.

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

 

 

set on two levels, the bedrooms have been allocated to the upper floor and the communal spaces organized on the bottom with the open plan kitchen opening out on each side to the patio and swimming pool. due to the modest size of the site the architects devised the solution of enabling the indoor and outdoor areas to work seamlessly as one – and with the retractable glass roof, this space can be enjoyed as an extension of the internal living space year round. white alucobond has been used as part of the design.

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

ian-bennett-concord-house-sydney-australia-designboom-03

 

Save

Save

Save

Save

Save

  • i agree with adam.. it hasnt any concordance with ambiance of existing builds. but when inside the circulations hasnt any contact with outside. so who cares 🙂

    baha
  • I love concrete designs, but this home looks like a bunker. Mind you, a very posh one. Mind you, it was nice of the designers to add a splash of colour to the front bars, (adding to my bunker theme), to make this place blend in nicely with the brick homes surrounding it.

    Karen Richir
  • Not an entirely comfortable fit with the ambiance of the locale – but I guess that when you’re inside you don’t really notice it and the back yard walls are quite high so who cares – right?

    Adam Brocklehurst
  • This construction project must have made the neighbours’ life hell for at least a year. I know, I went through it myself.

    Roy De Vos

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,995 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine