studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden

house in sonda by studio cochi architects

 

Designed for a couple and their children, the concrete-built House in Sonda by Studio Cochi Architects sits in central Okinawa, Japan, in an area with a high concentration of commercial and residential buildings. The area still hosts several fields and parks, as well as a large greenbelt left over from developments extending to the east. Moreover, the surrounding topography undulates gently thanks to highlands taking over the north, east, and south. ‘The client, who loves architecture and particularly likes architect Tsutomu Abe’s own house, requested that we create a kind of house that would suit them and that considers not only the building and layout but also the relationship with the surrounding environment,’ shares the Japanese practice. 

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
all images courtesy Studio Cochi Architects

 

 

creating a garden at the center of the residence

 

According to the team at Studio Cochi Architects, all family members participated in the meetings for House in Sonda, sharing their opinions and discussing solutions. As the meetings progressed, the project eventually involved creating a garden at the center of the residence, one that would hosts various activities. Encircling and scattered throughout the landscaped area is an arrangement of the family members’ private spaces. ‘The fact that the site is surrounded by high land on three sides is often a disadvantage in ordinary residential areas, but it has the advantage of protecting the building from storms such as typhoons, as the high land acts as a natural wall,’ note the architects. 

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
House in Sonda is sited in central Okinawa

 

 

a scattered, one-floor open plan with multi-size openings

 

Layout-wise, House in Sonda is designed to open up to the spacious garden on the east side of the building. The interior unfolds as a one-room plan, with almost no partitions from the entrance — meaning that each family member’s quarters of residence becomes visible and hidden in succession. Each of these rooms open onto the garden at the center, which in turn opens to another green space. To avoid monotony, the architects create variations in ceiling heights and floor levels according to the character of each living space. Meanwhile, multi-sized windows take over the facades to allow the eye to pass through in various directions. 

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
made of concrete, the building curves and splits around a garden

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
a generous link to the outdoors

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
multi-size windows offers multi-angled perspectives

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
the interiors feature almost no partitions

house-in-sonda-designboom-full-6

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
variations in roof heights and floor levels

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden

 

house-in-sonda-designboom-66

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
kitchen area

house-in-sonda-designboom-full-15

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
daylit private spaces

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
clients were involved in the meetings for House in Sonfa from start to finish

house-in-sonda-designboom-full-12

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
bird’s eye view showing the enveloping design

studio cochi architects' house in sonda curves and splits around a lush, private garden
evening view

house-in-sonda-designboom-full-11
KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN JAPAN (1489)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (694)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3816)

STUDIO COCHI ARCHITECTS (4)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5