studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
 

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia

studio kota’s ‘office KL’ is a pavilion building functioning as office for an industrial facility. the scope of the project also includes a facelift of the existing factory, site planning and a bridge to the production area. the site is located in an industrial complex in the outskirt of yogyakarta, indonesia. the project was commissioned by a steel based manufacturing company that needed to add an office program to their existing facility.

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
aerial view of the pavilion building and the industrial complex

 

 

jakarta and hong kong based practice studio kota‘s office pavilion accommodates programs for three different departments — marketing, finance and managerial office. three zones representing different departments are packed into a ten-meter by twelve-meter plot surrounded by an open space, which mainly serves as landscape and circulation for the factory. the pavilion itself consists of three levels, each of which is used by one department.

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
the pavilion itself consists of three levels, each of which is used by one department

 

 

the open plan office configuration is introduced to create sense of openness and transparency as requested by the client. a diagonal axis divides the rectangular plan into non-typical office floors which are vertically connected by a linear staircase. these different floor geometries resulted in specific furniture arrangement for each level.

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
entrance of the pavilion building

 

 

the shape of studio kota’s pavilion is formed by a multifaceted surface, which enfolds around it. each facade has triangular opening with varying dimensions responding to different amount of sun exposure on each side. from interior viewpoint, the openings serve as frames to the outdoor space as well as natural daylight for indoor illumination.

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
workspace on the first floor plan of the pavilion

 

 

the 200 m2 pavilion is built with a steel structure and finished mostly with exposed concrete and metal. the selection of the materials is based on the intention to express the nature of the client’s industry and with low maintenance consideration in mind. during the construction, steel elements were made in the existing factory and local labors were involved as builders. the design of the outdoor space is mainly resulted from the optimization of the existing circulation area to allow more space for landscape. small outdoor stage and seating area are added on the site for both formal and informal use.

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
the selection of the materials is based on the intention to express the nature of the client’s industry

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
work area on the second floor

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
side elevation of the office pavilion

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
the 200 m2 pavilion is built with a steel structure and finished mostly with exposed concrete and metal

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
view from the outdoor garden

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
the shape of studio kota’s pavilion is formed by a multifaceted surface, which enfolds around it

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
small outdoor stage and seating area are added on the site for both formal and informal use

studio kota designs a steel office pavilion for an industrial facility in indonesia
physical study model of the project

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,291 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine