in 2011, studio MAKS — led by marieke kums — and japanese architect junya ishigami were chosen to complete a new visitor center for an 18th century estate that has been open to the public since 1892. located in tytsjerk, a small village in the north of the netherlands, park vijversburg was in need of an upgrade to accommodate its increasing number of annual visitors. now, three years after construction work began on site, the historical villa features a new extension to be used for meetings and exhibitions.

studio MAKS marieke kums junya ishigami park vijversburg
park vijversburg is an 18th century estate that has been open to the public since 1892
image © iwan baan (also main image)

 

 

designed by studio MAKS and junya ishigami, the extension comprises thin glass façades that stretch out into the park and follow the site’s existing natural elements: a pond, a tree line, and the villa garden. ‘we wanted to make a most subtle intervention,’ explains marieke kums. ‘although the pavilion is an architectural project, it was designed and imagined as part of the landscape’.

studio MAKS marieke kums junya ishigami park vijversburg
the extension comprises thin glass façades that stretch out into the park
image © iwan baan

 

 

sloping pathways lead guests into the heart of the pavilion, the center of which sits one meter below ground level — a gesture intended to reduce the building’s physical impact on its surroundings. the pavilion’s roof canopy is entirely supported by the insulated glass walls, without the need for additional structural elements such as columns. this ensures that the space offers fully unobstructed views towards the surroundings.

studio MAKS marieke kums junya ishigami park vijversburg
the pavilion’s roof canopy is entirely supported by the insulated glass walls
image © iwan baan

 

 

in addition to the visitor center, studio MAKS also renovated the site’s monumental villa and created the surrounding landscape. the firm also co-designed a park building and open air stage with ishigami. the park was further expanded with an additional fifteen hectares of new landscape designs by LOLA landscape, deltavormgroep, piet oudolf, and tobias rehberger. park vijversburg, and its new visitor center, recently reopened to the public.

studio MAKS marieke kums junya ishigami park vijversburg
the interior space offers fully unobstructed views towards the surroundings
image © iwan baan

studio MAKS marieke kums junya ishigami park vijversburg
the site’s monumental villa has also been renovated
image © iwan baan

studio MAKS marieke kums junya ishigami park vijversburg
aerial view of the open-air performance venue
image © iwan baan

studio MAKS marieke kums junya ishigami park vijversburg
new landscaping was developed by LOLA landscape, deltavormgroep, piet oudolf, and tobias rehberger
image © iwan baan

 

 

 

 

project info:

 

location: tytsjerk, netherlands
total area: 270 sqm / 2,906 sqf
budget: undisclosed
design: 2011-2013
construction: 2014-2017

 

client: op toutenburg foundation
architects: studio MAKS / marieke kums & junya ishigami + ass.
structural engineering: ABT B.V. with jun sato structural engineers
climate engineering: ABT B.V.
project management: mart lenis bouwmannegment & advies
program: kie ellens
general contractor: jurriëns noord BV & friso bouwgroep
glass construction: steinfort glas BV
steel works: matel metaal BV
concrete works: veenstra BV
glazing: IFS SGT
MEP: reekers BV
electrical: hiemstra BV
roofing: intercodam & wilfra

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news