studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space
 

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space

as part of the the bee breeders design competition, studio MAS has created ‘the menagerie’ as an urban zoo co-working space. the brief called for an interior identity to be developed for the urban zoo co-working brand that could be applied to various locations. the winning project by MAS proposes a working space with a creative atmosphere and a ‘zoo vibe’, where people are encouraged to connect, exchange and collaborate.

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom

work space at the menagerie 

images courtesy of studio MAS

 

 

the design by MAS intends to offer fluidity, flexibility and accessibility by incorporating a fluid and unobstructed layout. the organization of the floor plan provides appropriate separation between public spaces, such as the entrance or the meeting room, and more private spaces such as the workspace. it also divides the area between the noisy part (the relaxing space) and the quiet areas (the workspaces).

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom

space for relaxation in the menagerie 

 

 

the design also uses furniture as a tool to make the working environment as comfortable as possible. ergonomic seats are implemented in the work space to allow users to change one’s position regularly. the relaxing area invites a more relaxed or on the go position for people who want to sit back and exchange ideas. the side tables and poufs can be used for laptops, taking notes, sitting and resting legs. all these furniture pieces have been carefully selected or created to be used in any space or layout.

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom

meeting space

 

 

the project offers natural light to all the permanent desks with discreet and neutral blinds filtering the light during sunny days – regulating brightness and warmth. above the working spaces, neon tubes offer a strong illumination, similar to the natural light spectrum. coworkers can also use adjustable lamps designed to offer the most adapted lighting conditions to every activity. these adjustable light sources also illuminate the eating/relaxing area in a more diffused way so to rest the eyes.

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom

the design incorporates plenty of greenery

 

 

three primary materials compose the project which are concrete for the floor, mosaic tiles for the wall base and timber for most of the furniture and working surfaces. these materials are sustainable and are simple to maintain. the main goal was to create a fresh and simple environment based on the concept of a zoo. this winning designs offers a clear and understandable concept that includes an uncomplicated scheme of forms, shapes, and colors that complement the furniture. and while unique, the scheme will easily be replicated in any type of space and has the potential to become the signature interior for the urban zoo co-working brand.

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom
conceptual axonometry

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom

different working positions

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom
floor plan

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom
co-working elevation

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom
section

studio MAS creates 'the menagerie' as an urban zoo co-working space designboom
relaxation space elevation

 

 

project info:

 

project name: ‘the menagerie’

design: studio MAS

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

  • Hi Esther. Thank you for your feedback. The use of animals in the images is an illustration of Urban Zoo’s moto, “home for creative beasts”. This is also present in the concept drawing where animal behaviors are linked to office related situations. In no way do we intend to imprison animals in a co working space. This would be as you said “outrageous” and “shocking”.

    Anthony Spennato
  • with all my respect to the great design, and entry. the fact of having animals imprisoned in this environment is a total lack of research on wild animal condition/ I am shocked by this. Even if it is a concept the image of having those animals between those 4 walls is outrageous. a lack of research on the subject.

    esther

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,220 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine