merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora

merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora

‘casa azul’ by studio mk27 is built among protected nature 

 

‘Casa Azul’ perfectly exemplifies how to build among lush and protected nature without damaging it. The nestled dwelling by Studio MK27 is located in Guarujá, a coastal region in São Paulo, just 500 meters from Iporanga Beach. As it’s an environmentally protected area, the architects had to adhere to strict parameters; they began by defining a two-meter offset from the house to keep the rest of the land untouched.

 

Once the perimeter was set, the studio decided to raise the house on pilotis, revealing an elevated 15 x 8 m structure shading the main social and leisure areas of ‘Casa Azul’ on the ground floor. 

merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora

all images © André Scarpa

 

 

concrete volumes endowed with ‘naturalist modernism’ 

 

This wooden deck, slightly raised from the ground to protect the pavement from moisture, blends in with the surrounding vegetation, sinuously extending beyond the building’s projection. Its abstract geometry, a tribute to the work of landscape architect Roberto Burle-Marx, intentionally contrasts with the rectangular volume that defines ‘Casa Azul’ above — making it possible to bring the vegetation either closer or further away, alternating the forms of interaction with the landscape.

 

The pool, partially protected by the deck, stands between the deck and surrounding greenery, giving way to Rodrigo Oliveira’s calming landscape design. By surpassing the built periphery, the pool allows more direct interaction with the forestscape that extends towards the sea. Perpendicular to the wooden roofing, a rustic stone wall separates the leisure spot from the service areas and complements the ground floor pillars.

merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora

Studio MK27 built ‘Casa Azul’ in an environmentally protected area of São Paulo

 

 

Regarding spatial distribution, Studio MK27 (see more here) stacked two mismatched concrete volumes seemingly floating amidst the treetops. The first box integrates the living and dining areas while capturing the lush context and a glimpse of the sea with its glazed sides; when opened, these glass panes turn the room into a large veranda.

 

The second-floor, or second concrete box, houses four rooms immersed in the treetops. Its longitudinal facades, clad with wooden muxarabis, gently filter daylight while its wooden frames, fixed furniture, and decoration pieces, with natural textures and colors, bring the outdoors in. Moreover, both concrete volumes lend their tone to the floor tiles and stone countertops; on the ground floor, the wide shard flooring leading to the entrance gradually breaks down and blends in with the Brazilian flora.

merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora

the wooden deck extends towards the lush landscape

 

 

Overall, the materiality and energy at ‘Casa Azul’ is simple and discreet. ‘The architecture lands smoothly on the ground, and the volumes open to the surroundings, diluting their presence. The game between the full and the empty makes the whole set light, and the house takes off. It is an architecture of naturalist modernism that emphasizes the vitality of the surrounding environment, making it part of the house,’ concludes Studio MK27. 

merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora  

once open, the glazed facades on level 1 transform the living area into one large veranda

 

studio-mk27-casa-azul-designboom-full-2

view of the ground floor with the swimming pool

merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora

sofa: Life by Entreposto | coffee table: Studio MK27 | bench: Mucki by Sérgio Rodrigues

merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora

bedroom with wooden muxarabis to filter daylight

 

studio-mk27-casa-azul-designboom-11

armchair: Xangai by Amazonia Móveis | rug by Phenicia 

 

 

1/3
merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora
 
armchair: PP130 Circle Chair by Hans Wegner | lamp: Secto 4210
armchair: PP130 Circle Chair by Hans Wegner | lamp: Secto 4210
merging two stacked concrete boxes, ‘casa azul’ by studio MK27 fades into the brazilian flora
 

project info:

 

name: Casa Azul 

location: Guarujá, São Paulo, Brazil
start date: August 2015
completion year: 2020
site area: 1,200 sqm
built area: 400 sqm
architecture: Studio MK27
lead architect: Marcio Kogan
co-architect: Samanta Cafardo
interior design: Diana Radomysler
project team: Mariana Ruzante, Oswaldo Pessano, Ricardo Ariza
communication team: Carlos Costa, Mariana Simas, Nathalia Lima
contracting: Lock Engenharia
structural engineering: Inner Engenharia
MEP engineering: DLameza Engenharia
automation: Gilberto Floriano
landscape design: Rodrigo Oliveira
photography: André Scarpa | @scarpa_andre

 

— material supply — 

 

window frames: Mado

light fixtures: Lumini

carpentry: Marvelar

marble: Arthur

stones: Pedras Bellas Artes

aluminum window frames: Kiko Esquadrias

locksmith: Artsteel

wooden dock: Core

ARCHITECTURE IN BRAZIL (296)

ARCHITECTURE ON STILTS (41)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2918)

STUDIO MK27 / MARCIO KOGAN (39)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5