studio modijefsky designs 'foodhallen' food court in the hague as indoor urban piazza
 

studio modijefsky designs 'foodhallen' food court in the hague as indoor urban piazza

located within the haagsche bluf, a small luxury shopping area in the hague‘s city center, foodhallen den haag by studio modijefsky is a brand-new food court whose design takes its cues from the tradition of the greatest european piazzas. the third venue of foodhallen – the first two being in amsterdam and rotterdam – the food court spreads across three adjoining buildings, connecting multiple floor levels and irregular structural grids into an open public space. for the basis of the concept, the dutch studio has chosen seven elements that can be found in all typical urban squares: landmarks, striking paving, fountains, stairs, merchant stalls, playgrounds, and statues; translating each of those into a contemporary architectural component within the space.

studio modijefsky designs 'foodhallen' food court in the hague as indoor urban piazzaall images by maarten willemstein

 

 

studio modijefsky has used graphic lines, a clear material palette and conceptual symbols to create a vibrant indoor piazza that links together the three adjoining spaces forming foodhallen den haag. basing the design concept on the seven urban elements, the studio has chosen to represent the most prominent, iconic part of the urban landscape – the landmark  – with a centrally positioned bar, divided into two parts. the large main bar faces the entrances, and a more intimate cocktail bar is located on the opposite side, both finished with bronze, red marble and terracotta tiles, seamlessly merging with the floor and plinths of columns. referencing paving patterns used in urban squares, the tiles of several sizes and colors differentiate or connect the varying levels of the interior. taking advantage of the different floor heights in the space, the studio has extruded large tiled benches from the ground, forming custom fixed seating arrangements.

studio modijefsky designs 'foodhallen' food court in the hague as indoor urban piazza

 

 

each corner of the interior has been thoughtfully considered and turned into the best possible party spot, offering endless opportunities for both large groups and more private gatherings. statues, as symbols of the historical past, are represented by structural columns, whose shapes and finishes differ depending on their position within the space. columns surrounding the bar are the most sculptural, finished with bronze facing material. chosen supporting walls clad in dark blue tiles, combined with integrated light elements, plants and oxidized copper are an abstract representation of fountains, bringing color into the interior. remaining columns are clad in brass, yet another material taken from the tradition of the mediterranean piazzas. studio modijefsky designs 'foodhallen' food court in the hague as indoor urban piazza

 

 

taking their cues from traditional merchant stalls, twelve food stalls in three different sizes and unique graphic identities, chosen by the vendors themselves, surround the open space of the ground floor. ‘this posed a significant challenge of creating clear design guidelines for the stalls’ owners – rules which would not restrain the creativity of each brand, but at the same time result in a wholesome interior in its own right,’ notes studio modijefsky. ‘the overall space must be a blank canvas for the hague’s street food scene, while remaining a signature foodhallen venue full of unique character.’studio modijefsky designs 'foodhallen' food court in the hague as indoor urban piazza

 

 

a large bespoke wooden staircase leading to the upstairs bar offers another social place for people to gather, as its mosaic-tiled steps double as seats and tables. in comparison with the bustling ground floor, the upper level of foodhallen has a slightly brighter and more organized feel. here, a bold fountain bar made of travertine stone, turquoise oxidized copper and light-colored terrazzo top takes center stage, while the combination of mirrors and light imitates water running down the back of the bar. strong vertical lines make the space optically taller, while the floor here is made of wooden planks forming a geometrical pattern, once again merging into elevated custom seating elements. existing structural elements such as wall piers are highlighted and celebrated by becoming a part of an abstract wall composition made of diverse lights, panels and finishes.

studio modijefsky designs 'foodhallen' food court in the hague as indoor urban piazza

 

project info:

 

 

name: foodhallen den haag

architect: studio modijefsky

team: esther stam, natalia nikolopoulou, zahra rajaei, nancy katri, christel willers, maite margalho

program: food court, bar & event space

size: 1256 m2

ground floor: 825 m2

first floor: 288 m2

terrace: 143 m2

client: foodhallen

location: the hague, the netherlands

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    501,537 subscribers
    - see sample
    - see sample