studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK

THE POTTERING SHED BY STUDIO MUTT

 

Overlooking Poole Harbour, in Dorset, UK, ‘The Pottering Shed’ is designed by Studio Mutt to feel like an upside down boat. The timber building sits on a concrete shelf, projecting from the landscape over the beach below. It encloses a space to write, draw, print, and collage – what the client refers to as their ‘analogue activities’ – and seeks to recreate the ‘other-worldly peacefulness of being out at sea,’ as the Liverpool-based architecture and design studio explains. On its exterior, the shed is covered in sculptors’ scrim, vertical battens and a grid of locally-sourced, scallop shell ornaments. Meanwhile, inside, the 30 sqm space achieves a feeling of spaciousness thanks to the height of its pitched roof and the light hues on its walls and furniture.

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK

all images by Jim Stephenson

 

 

ANALOGUE BUILDING DESIGNED TO FEEL LIKE AN UPSIDE DOWN BOAT

 

Studio Mutt developed ‘The Pottering Shed’ as an analogue building to house the client’s ‘analogue activities’. Both inside and out, the small building is designed to feel like an upside down boat, while providing visual and climatic connection to the harbor. The timber volume is topped with a pitched roof, whose geometry transforms and reduces in size to become diminutive in height at the rear, sitting against a new dry-stone retaining wall in the planted landscape. Meanwhile, the side facing the sea features a shell-glad gable elevation, while the entire structure extends over the beach below. The interior features recycled timber shuttering planks used as flooring, while the front door, complete with portal window, is reclaimed from a nearby shipyard. Finally, steel windows with a central pivot, horizontal opening generate fully flexible and variable ventilation, and are painted in light blue.

 

Along with the challenging site constraints, the client’s ‘analogue activities’ have driven the design and materiality of the project. The collage-like appearance of the building stems from the ambition to celebrate its construction. ‘First a concrete base was cast into the sloping cliff face, respecting the SSSI environment of Poole Harbour,’ notes the British architecture studio. ‘Next, CNC-cut plywood cassettes were manufactured off site to 1mm tolerance, with etched part codes proudly displayed. Assembly on-site was then quick and simple, with cassette panels bolted together in a matter of days.’

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK
the side facing the sea features a shell-glad gable elevation

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK
the shed was waterproofed with a brushable liquid rubber coating

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK
grid of locally-sourced, scallop shell ornaments

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK
the interior feels spacious thanks to the height of the building’s pitched roof

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK
floor made of recycled timber shuttering planks combined with light hues on the walls and furniture

studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK

studio-mutt-the-pottering-shed-uk-designboom-large
studio mutt designs 'the pottering shed' to feel like an upside down boat in the UK
1/7
isometric drawings
isometric drawings
boat reference
boat reference
facade detail
facade detail
models
models
site isometric
site isometric
plan
plan
section
section

project info:

 

name: The Pottering Shed
architect: Studio Mutt
location: Poole, UK
area: 30 sqm
executive architect: Rebecca Granger
specialist fabrication architect: Bluedot Design
structural engineer: Structure Haus, Heyne Tillett Steel
contractor – groundwork: Morris Construction
contractor – timber structure: Tekne
contractor – specialist facade: Charlie + Andrew Clifford

photography: Jim Stephenson

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5