studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
 

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests

set against a backdrop of an evergreen forest surrounded by undulating hills is a hexagonal residence known simply as the wooden house. the design completed by studio PIKAPLUS, aims to evoke an elusive architectural quality that blurs the distinction between the external and internal spaces.

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
all images © miha bratina

 

 

the wooden construction in slovenia responds with the intent to withstand the harsh weather conditions that comes with the changing seasons. inside, the comfortable dwelling —also wrapped in wood— instills a feeling of being outdoors; the softer wooden interiors shielded by a durable and dark outer envelope. situated on it’s own in the forest clearing, the positioning of the structure was carefully taken into consideration. with little room to maneuver due to the compact nature of the site, studio PIKAPLUS’ focus was to efficiently utilize the available space to accommodate the family’s day-to-day needs.

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests

 

 

the residence explores the use of timber as the dominant material in order for the house to blend with the wooded background. simplicity in the design is complemented by the oblique lateral facade. the living volume is recessed to allow the roof to become a sheltered space before entry. inside, the rooms are shaped by the steep angularity of the roof and with the exception of the bathroom, each space face towards the expansive glass façade, inviting the vivid colors and glimpse of the natural surroundings. the programs include a living room, dining room, kitchen and bathroom with sauna are on the ground floor while the two bedrooms are based upstairs overlooking the rooms on the ground floor.

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
the interiors have been finished in a softer and lighter wood

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
the expansive glass façade at the front boasts uninterrupted views of the forests

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
a living room, dining room, kitchen and bathroom with sauna are located on the ground floor

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
the suspended staircase leads up to the bedrooms all located upstairs

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
the slanted roof shaped the rooms on the upper level

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
the two bedrooms overlooks the ground floor

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
the children’s room

studio PIKAPLUS sets wooden house against backdrop of forests
recessed lighting has been installed to highlight the oblique-shape of the dwelling

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • I had a love affair with the A-frame in the 60’s – turned into hate; so much wasted space. I do not like this ‘oblique’ much either, but I “really like” what PIKAPLUS did with it. Wonderful job.

    Jim

    JimCan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,910 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine