studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-01
villa schoorl by studio prototype takes the form of a traditional dutch barn
all images by jeroen musch

 

 

 

in the quiet dutch village of schoorl, amsterdam-based practice studio prototype has completed a two-storey dwelling that takes the form of a traditional country barn. surrounded by natural vegetation, the home is positioned at the center of its plot — offering views of the lush green landcape. named ‘villa schoorl’, the property’s internal layout is aligned to a programmatic grid, which was developed to include four main volumes. 

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
the dwelling takes the form of a traditional country barn

 

 

 

depending on the required function, each area is designed to be open or closed — offering varying degrees of privacy. conceived as a ‘spatial puzzle’, the form of the steel-clad house adapts to its internal program, resulting in a visual contrast between volume and void. ‘the objects of the home play a game with the surface of the main mass of the house,’ explain the design team. this approach also breaks up the large scale of the elongated residence.

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
the house is surrounded by natural vegetation

 

 

 

a dark steel skin continues internally, contrasting with the use of pale ash. communal living accommodation is found at ground level, with a centrally positioned kitchen-diner adjoining a secluded lounge. a large storage unit contains a staircase leading to an upper level that houses more private areas. bedrooms are positioned within enclosed volumes, connected via a landing that also serves as a study. for this particular project, the architect took responsibility for the house’s construction, partly taking over the position of the contractors. within this role, the studio developed a transparent coating for the façade, designed to protect the steel and ensures its longevity.

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
the form of the house adapts to its program, resulting in a contrast between volume and void

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
communal living accommodation is found at ground level

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
the use of dark steel continues internally, contrasting with pale ash

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
a large storage unit contains a staircase leading to the upper storey

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
the landing also serves as a study

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
a private bathroom at the home’s upper level

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
the kitchen adjoins a sunken lounge at ground level

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
large openings ensure that the home is brightly and naturally lit

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-02
the architects developed a transparent coating for the façade, designed to protect the steel

studio-prototype-villa-schoorl-holland-the-netherlands-designboom-13
conceived as a ‘spatial puzzle’, the form of the house adapts to its internal program

 

 

project info:

 

name: villa schoorl
type: residential
size: 400 sqm
design: studio prototype
design team: jeroen spee, jeroen steenvoorden
project team: steven otten, titus lammertse, gijs suijlichem, florian nelemans
status: completed
photography: jeroen musch